Problem z Rosją

Tylko chłodzone mięso, żadnej mrożonki.


Zgodnie z wcześniejszymi ustaleniami (tj. decyzjami podjętymi jeszcze w 2008) z dniem 1 stycznia 2011 roku Rosja wprowadza całkowity zakaz sprzedaży i przetwarzania mrożonego drobiu. Jest to skutek decyzji podjętych już w maju b.r. Rosjanie tłumaczą, iż nałożenie tego zakazu podyktowane jest wynikami badań i opiniami specjalistów. Według nich, mrożenie drobiu jest technologią przestarzałą a w dodatku zabijającą wszelkie wartości odżywcze mięsa. Dopuszczone do obiegu zostanie tylko i wyłącznie mięso świeże i schłodzone. Analitycy ostrzegają jednak, że rosyjscy producenci nie będą w stanie sami zaspokoić popytu na mięso drobiowe. Alarm podnoszą też rosyjskie stowarzyszenia producentów mięsa i drobiu, podkreślając, że na rynku rosyjskim może pod tym względem powstać luka w podaży.

 

Zakaz ten uderzy przede wszystkim w dużych producentów ze Stanów Zjednoczonych, dla których Rosja jest istotnym kontrahentem. Zgodnie twierdzą, iż decyzja Rosji jest bezprecedensowa i odbiega od rosyjskich zobowiązań handlowych. Swój sprzeciw wyrażają również producenci z UE, którzy eksportują do Rosji głównie mięso mrożone.

 

Strona rosyjska tłumaczy, iż decyzja ta nie została podjęta z dnia na dzień. Zarówno Stany Zjednoczone jak i producenci z UE zostali poinformowani odpowiednio wcześnie tak aby byli się w stanie przygotować.

 

Zakaz sprzedaży mrożonego mięsa drobiowego wchodzi w życie dnia 1 stycznia 2011.



Tagi: