BIEŻĄCE NOTOWANIA




Rynek mięsa w Polsce (01-07.09.2014)


Dodano: 18.09.2014

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Prezentujemy cotygodniowe podsumowanie rynku mięsa w Polsce w dniach od 1 do 7 września 2014 roku, przygotowane przez Agencję Rynku Rolnego.

Rynek mięsa w Polsce (01-07.09.2014)

Jesteś w kategorii wiadomości:


Cena żywca wieprzowego


Jak wynika z danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, w dniach 01–07.09.2014 r. przeciętna krajowa cena zakupu żywca wieprzowego była o 0,01 zł/kg mniejsza od notowanej w poprzednim tygodniu i wyniosła 5,10 zł/kg. Jednocześnie ten rodzaj żywca kupowano taniej o 1% niż przed miesiącem i o 18% niż rok wcześniej.
 
Według Komisji Europejskiej, w dniach 01–07.09.2014 r., w UE średnia cena zakupu trzody chlewnej masy poubojowej schłodzonej klasy E ukształtowała się na poziomie 163,82 EUR/100 kg i była niższa o 0,2% niż w poprzednim tygodniu oraz o 16% niż przed rokiem. Krajowa cena w przeliczeniu na walutę unijną wyniosła 161,29 EUR/100 kg.

Cena żywca wołowego

Według danych ZSRIR MRiRW, analizowanym tygodniu żywiec wołowy w Polsce sprzedawano przeciętnie po 5,78 zł/kg w stosunku do 5,77 zł/kg tydzień wcześniej. Cena zakupu tego gatunku żywca była mniejsza o 1% niż przed miesiącem i o 3% niż przed rokiem.
 
W UE za bydło rzeźne masy poubojowej schłodzonej klasy R3 płacono średnio 371,87 EUR/100 kg. Była to cena o 0,4% większa od notowanej tydzień wcześniej, ale o 4% niższa niż przed rokiem. Krajowa cena wołowiny tej klasy wyrażona w walucie unijnej wyniosła 299,25 EUR/100 kg.

Ceny żywca drobiowego

Kurczęta brojlery w pierwszym tygodniu września skupowano przeciętnie po 3,80 zł/kg, tj. taniej o niecałe 3% niż tydzień wcześniej i o ponad 3% niż przed miesiącem. Kurczęta kosztowały również o 6,5% mniej niż w tym samym czasie 2013 r.
 
Za indyki w skupie można było otrzymać po 5,86 zł/kg, czyli były tańsze o 0,02 zł/kg niż w poprzednim tygodniu, o 0,01 zł/kg niż miesiąc wcześniej i o 6% niż przed rokiem.

Czytaj dalej na nastepnej stronie...
--PODZIAL--

Krajowe ceny prosiąt

 
W dniach 01–07.09.2014 r. na krajowych targowiskach za 1 prosię otrzymywano średnio 165 zł, a więc o 1% więcej niż we wcześniejszym tygodniu. Cena ta była niższa o 0,5% od notowanej miesiąc wcześniej i o 9% niż przed rokiem.
Krajowe ceny zbytu mięsa
 
Półtusze wieprzowe w pierwszym tygodniu września 2014 roku sprzedawano przeciętnie po 7,30 zł/kg, a zatem była ona niższa o 0,02 zł/ niż w poprzednim tygodniu oraz o 0,01 zł/kg niż miesiąc wcześniej. Cena półtusz wieprzowych była o 16,5% mniejsza niż przed rokiem.
 
Kompensowane ćwierćtusze wołowe sprzedawano średnio po 12,07 zł/kg, czyli o 0,5% drożej niż tydzień wcześniej, ale za to taniej o 1% niż przed miesiącem i o 3% niż przed rokiem.
 
Tuszki kurcząt zbywano przeciętnie po 5,63 zł/kg, tj. mniej o 5% niż w poprzednim tygodniu. Jednocześnie tuszki te kosztowały mniej o 8% niż miesiąc wcześniej i o 9% niż przed rokiem.
 
Średnia cena zbytu tuszek indyków ukształtowała się w granicy 8,80 zł/kg, a zatem na poziomie niższym o 1% niż tydzień wcześniej i niż przed miesiącem. Za tuszki indycze można było uzyskać w zbycie o 2% mniej niż w porównywalnym okresie 2013 r.

źródło: Gospodarz.pl/ARR, foto: sxc.hu


Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl