| Autor: redakcja1

Krajowe ceny skupu żywca

W dniach 17-23 października bieżącego roku mniej można było otrzymać za żywiec wieprzowy i żywiec drobiowy.

Krajowe ceny skupu żywca

W omawianym czasie żywiec wieprzowy kosztował mniej więcej tyle samo co we wrześniu, czyli 5,05 złotego za kilogram. Jednakże to o 1,1 procenta mniej niż tydzień wcześniej, ale i tak o 33 procent więcej niż przed rokiem. W tym okresie polska wieprzowina klasy E kosztowała 155,12 euro za 100 kilogramów wagi poubojowej, co daje mniej więcej taką samą cenę jak średnia unijna. Jest to o 2 procent mniej niż stawka niemiecka oraz o 9 procent więcej od ceny duńskiej.


Z kolei kilogram żywca wołowego sprzedawano średnio za 6,01 złotego za kilogram, a więc niemal tyle samo co tydzień i miesiąc wcześniej. W porównaniu ze stawkami z roku zeszłego jest to 4 procentowa zwyżka.


Niestety w analizowanym okresie, za kurczęta brojlery można było otrzymać 3,84 złote za kilogram, a zatem o 0,8 procenta mniej niż w tygodniu poprzedzającym. W zestawieniu z cenami sprzed miesiąca to prawie 4 procentowa obniżka, chociaż w stosunku do zeszłorocznych stawek jest to o 25 procent więcej.


Także indyki staniały i to o 0,4 procenta w odniesieniu do notowań z wcześniejszego tygodnia i zbywano je średnio po 5,79 złotego za kilogram. W relacji miesięcznej jest to nadal o 1 procent więcej, a w rocznej to 17 procentowa zwyżka.




Tagi:
źródło: