| Autor: redakcja3

Informacje nt. aktu delegowanego dotyczącego prywatnego przechowywania produktów mlecznych

Dnia 13 listopada, w grupie ekspertów do spraw aktów delegowanych dotyczących zagadnienia o jednolitej wspólnej organizacji rynku, Komisja Europejska przedstawiła dokument roboczy w sprawie sporządzenia aktu delegowanego w kwestii prywatnego przechowywania produktów mlecznych (PDO/PGI ser, masło, odtłuszczone mleko w proszku). Rozporządzenie (WE) nr 826/2008 zostanie zmienione zgodnie z nowym aktem podstawowym.

Informacje nt. aktu delegowanego dotyczącego prywatnego przechowywania produktów mlecznych
Na opakowaniu masła są widoczne co najmniej następujące dane, które mogą być zakodowane , w stosownych przypadkach:
  • numer identyfikujący zakład oraz państwo członkowskie produkcji;
  • data produkcji;
  • data wprowadzenia do składowania;
  • numer partii;
  • waga netto.
Państwa członkowskie mogą odstąpić od obowiązku wskazania daty wejścia do sklepu na opakowaniu pod warunkiem, że właściciel składu zobowiąże się do prowadzenia rejestru, w którym dane szczegółowe, o których mowa w akapicie pierwszym, są wprowadzane w dniu wejścia artykułu do sklepu.

Odtłuszczone mleko w proszku

Dopłaty do prywatnego przechowywania przyznaje się tylko w odniesieniu do odtłuszczonego mleka w proszku z mleka krowiego:
  • które zawiera nie więcej niż 1,5 % tłuszczu i 5% wody,  o zawartości białka w odtłuszczonej suchej masie co najmniej 34 % ;
  • które zostały wyprodukowane w okresie 60 dni poprzedzających dzień złożenia wniosku lub dzień złożenia oferty;
  • które są przechowywane w torbach o zawartości netto 25 kg lub w „dużych workach” ważących nie więcej niż 1 500 kg, zawierające co najmniej następujące dane, które mogą być zakodowane, w stosownych przypadkach:
  • numer identyfikujący zakład oraz państwo członkowskie produkcji;
  • data produkcji;
  • data wprowadzenia do składowania;
  • numer partii;
  • waga netto.
Państwa członkowskie mogą odstąpić od obowiązku wskazania daty wejścia do sklepu na opakowania pod warunkiem, że właściciel składu zobowiąże się do prowadzenia rejestru, w którym dane szczegółowe, o których mowa w akapicie pierwszym, są wprowadzane w dniu wejścia artykułu do sklepu.

Załącznik II

Masło musi być wyprodukowane ze śmietanki uzyskanej bezpośrednio i wyłącznie z mleka krowiego wyprodukowanego w Unii. Odtłuszczone mleko w proszku musi być wykonane z mleka krowiego, wyprodukowanego w Unii.

Zgodność z pierwszym akapitem mogą zostać potwierdzone przez dowód, że masło i odtłuszczone mleko w proszku zostało wyprodukowane w przedsiębiorstwie zatwierdzonym zgodnie z pkt 1 (a), (b) i (c) w części III załącznika IV do rozporządzenia Komisji (UE ) nr 1272/2009, które podlega kontroli weryfikujących ten wymóg, lub przez inny odpowiedni dowód potwierdzający zgodność.


Tagi:
źródło: