| Autor: redakcja6

Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (24.04-30.04.2017)

Według danych zebranych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w dniach od 24 do 30 kwietnia 2017 r., w przedsiębiorstwach prowadzących skup drobiu w Polsce zaobserwowano wzrost cen drobiu w Polsce. Wyjątek stanowiły ceny kurcząt brojlerów.

Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (24.04-30.04.2017)

Ceny drobiu w Polsce

Towar

Polska

Cena w zł/t

Zmiana ceny [%]

kurczęta typu brojler

3260,8

-0,7

indory

5157,3

0,3

indyczki

50134,7

1,3

kaczki typu brojler

4603,8

0,2

kury mięsne ze stad reprodukcyjnych

2206,8

8,6


W analizowanym okresie największy wzrost cen zaobserwowano w obrębie kur mięsnych ze stad reprodukcyjnych – o 8,6% do 2206,8 zł/t. Mniejsze wzrosty odnotowano w przypadku indyczek, indorów i kaczek typu brojler o odpowiednio – 1,3%, 0,3% i 0,2% do 50134,7 zł/t, 5157,3 zł/t i 4603,8 zł/t. Jedynie ceny kurcząt brojlerów poszybowały w dół o 0,7% w relacji tygodniowej i wyniosły 3260,8 zł/t.

Jak wynika z danych resortu rolnictwa (patrz tab. na nast. str.), w dniach od 24 do 30 kwietnia 2017 roku na krajowym rynku produktów drobiowych, ceny podudzia z kurczaka podrożały o 3,6% do 5524 zł/t. Najwięcej za ten produkt uzyskiwano w makroregionie południowo-wschodnim – 5959 zł/t, a najmniej w północnym – 4581 zł/t.

Więcej w tym czasie płacono także za skrzydła z piersi indyka, bo o 1,7% do
4581 zł/t. Najdrożej było w makroregionie zachodnim – 4762 zł/t, a najtaniej w centralnym – 4419 zł/t.

 

Podrożały również filety z piersi indyka do 16595/t, gdzie najdrożej było w makroregionie zachodnim – 16795 zł/t, a najtaniej w centralnym – 16368 zł/t.

 

W ostatnim tygodniu kwietnia zwyżkę odnotowano też względem wątroby z indyka – o 0,9% do 4566 zł/t. Najwyższe ceny tego produktu obowiązywały w makroregionie zachodnim – 4924 zł/t, a najmniejsze w północnym – 4396 zł/t.

 

Czytaj dalej na następnej stronie...



Tagi:
źródło: