| Autor: redakcja6

Eksport drobiu z UE nieznacznie wyższy niż przed rokiem (I-VI.2013)

Z danych Komisji Europejskiej wynika, że w pierwszej połowie bieżącego roku Unia Europejska wyeksportowała do krajów trzecich 662,9 tys. ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów drobiu, czyli o 0,7% więcej niż przed rokiem – informuje FAMU/FAPA.

Eksport drobiu z UE nieznacznie wyższy niż przed rokiem (I-VI.2013)
W pierwszym półroczu bieżącego roku odnotowano dodatnie saldo Unii Europejskiej w handlu mięsem drobiowym, jego produktami, podrobami i żywcem, które wzrosło wobec pierwszej połowy 2012 roku o 4,8% do 248,4 tys. ton.
 
W strukturze towarowej dominowały produkty z kurcząt, których wywóz spadł w relacji rocznej o 0,6% do 559 tys. ton. Z kolei mięso indyków dostarczono do krajów trzecich w ilości 70 tys. ton, czyli o 5,7% mniej niż przed rokiem.
 
Jednocześnie nastąpił wzrost sprzedaży żywca drobiowego o 10% do 6,9 tys. ton. Największe ilości drobiu wysłane zostały z: Francji, Holandii, Niemiec, Polski, Belgii i Wielkiej Brytanii.
 
Udział Polski w handlu drobiem kształtował się na poziomie 9%, a w ciągu roku wysyłki zwiększyły się niemal o jedną trzecią.
 
W analizowanym okresie, największym odbiorcą drobiu była Arabia Saudyjska, gdzie sprzedano o 10% więcej drobiu w relacji rocznej, czyli 81 tys. ton. Wzrósł również eksport do krajów afrykańskich: Beninu (+8% do 69 tys. ton), RPA (+11% do 66 tys. ton) i Ghany (+19% do 38 tys. ton), a także do Chin (+61% do 10 tys. ton).
 
Jak podała FAMMU/FAPA, w przypadku pozostałych ważniejszych odbiorców zanotowano spadki wywozu, zwłaszcza do Hongkongu – o 14% do 61 tys. ton, Rosji o 19% do 36 tys. ton, Ukrainy o 16% do 33 tys. ton, Jemenu o 4% do 19 tys. ton i Zjednoczonych Emiratów Arabskich o 11% do 10 tys. ton.


Tagi:
źródło: