| Autor: redakcja1

W pierwszym kwartale 2017 r. wzrósł eksport drobiu z Polski

Według danych MRiRW w okresie od stycznia do marca 2017 r. z Polski wyeksportowano 252,67 tys. t nieprzetworzonego mięsa i podrobów drobiowych (CN0207), wobec 229,73 tys. t w analogicznym okresie ubiegłego roku, co oznacza wzrost wolumenu eksportu o 10%. Jednocześnie w ujęciu wartościowym ten wzrost wyniósł jedynie 3%, osiągając poziom 1827 mln PLN, wobec 1777 mln PLN w roku poprzednim.

W pierwszym kwartale 2017 r. wzrósł eksport drobiu z Polski
W analizowanym okresie w pierwszej trójce głównych odbiorców nieprzetworzonego mięsa i podrobów drobiowych z Polski, podobnie, jak w zeszłym roku, znalazły się: Niemcy, Wielka Brytania i Francja. Tylko do tych trzech krajów łącznie trafiła blisko jedna trzecia wolumenu eksportowanego mięsa drobiowego.
Chociaż Niemcy zajmują pierwszą pozycję, wśród importerów polskiego mięsa drobiowego, to w pierwszych trzech miesiącach br. mogliśmy obserwować spadek eksportu do tego kraju, zarówno w ujęciu wartościowym, jak i ilościowym. W okresie od stycznia do marca br. na rynek niemiecki trafiło 36,6 tys. t mięsa drobiowego, o wartości 367,64 mln PLN, czyli odpowiednio o 2 i 9% mniej (r/r).
Drugim importerem mięsa drobiowego z Polski była Wielka Brytania, do której wysłano 22,4 tys. t, czyli o 12% więcej w relacji rocznej. Jednocześnie wartość eksportu na Wyspy wzrosła jedynie o 4% z 232,74 mln PLN do 242,34 mln PLN.
Z kolei w przypadku Francji, która zajmuje trzecie miejsce wśród importerów, odnotowano istotny wzrost zarówno w ujęciu wartościowym, jak i ilościowym. W omawianym okresie wielkość eksportu do Francji wyniosła 20,9 tys. t, wobec 17,7 tys. t w odpowiednim okresie 2016 r., co oznacza wzrost o blisko jedną piątą (+18%). Wartościowo wielkość eksportu do Francji zwiększyła się z 173,8 mln t, do 197,33 mln t, czyli o 14%.
Zdaniem Magdaleny Kowalewskiej, eksperta rynków rolnych BGŻ BNP Paribas, na kolejnych pozycjach znalazły się Holandia, Czechy i Słowacja. Wolumen wywozu nieprzetworzonego mięsa i podrobów drobiowych do Holandii w okresie od stycznia do marca br. zmniejszyła się jedynie nieznacznie (-1%), przy jednoczesnym wzroście wartościowym z 118,80 mln PLN do 127,18 mln PLN (+9%).
Zmniejszył się natomiast eksport do Czech, gdzie trafiło 17,92 tys. t mięsa drobiowego, czyli o 1,3 tys. t (-7%) mniej w ujęciu rocznym. Słowaccy importerzy zakupili 9,57 tys. t mięsa drobiowego, czyli o 18% mniej niż w porównywalnych miesiącach 2016 r.
Warto zaznaczyć, że w analizowanym okresie istotnie zyskał na znaczeniu Hongkong, który zajął ósmą pozycję wśród importerów polskiego mięsa drobiowego. W pierwszych trzech miesiącach br. na ten rynek trafiło 10,17 tys. t, wobec 6,74 tys. t w poprzednim roku, czyli aż o 59% więcej r/r. W ujęciu wartościowym ten wzrost był jeszcze większy i wyniósł 75%, osiągając poziom 63,95 mln PLN.
Podobne tendencje można było obserwować w przypadku Węgier, które zaimportowały 6,56 tys. t nieprzetworzonego mięsa i podrobów drobiowych z naszego kraju, o wartości 48,00 mln PLN, co oznacza wzrost odpowiednio o 42 i 48% w relacji rocznej.


Tagi:
źródło: