| Autor: redakcja1

Produkcja drobiu w UE w 2015 r. wzrośnie o 1% do 13,4 mln ton

Komisja Europejska w najnowszym raporcie „Short Term Outlook for EU arable crops, dairly and meat markets” wskazuje, że produkcja drobiu wzrośnie na terenie UE w 2015 r. do 13,4 mln t. Oznacza to spowolnienie dynamiki zwyżki do poziomu 1-proc., z 2,6 proc. obserwowanego w okresie 2008-2014 (CAGR). Pomimo notowanego wyhamowania, aktualny poziom produkcji jest rekordowo wysoki.

Produkcja drobiu w UE w 2015 r. wzrośnie o 1% do 13,4 mln ton

Produkcja drobiu

Niemniej jednak, produkcja drobiu w 2014 roku szczególnie dynamicznie zwiększyła się w Polsce o 9 proc., Niemczech o 4 proc., Holandii o 2 proc. oraz Hiszpanii o 10 proc. Z kolei u pozostałych czołowych graczy, Wielkiej Brytanii oraz Francji, pozostała na niezmienionym poziomie. W odniesieniu do Francji, która jest liderem na rynku UE, miały na to duży wpływ kłopoty finansowe dwóch ważnych przedsiębiorstw na rynku drobiu.

Jak podaje Bank BGŻ, w 2015 roku największe znaczenie dla rozwoju produkcji drobiu w UE będzie miała stabilizacja cen pasz na relatywnie niskim poziomie oraz utrzymanie pod kontrolą ptasiej grypy, której ogniska wykryto w niektórych państwach członkowskich w 2014 r.

Czynnikiem wspierającym produkcję jest także stale rosnące spożycie mięsa drobiowego. W 2015 r. szacuje się, że konsumpcja mięsa drobiowego w UE zwiększy się średnio o 0,7 proc. w skali roku. Tym samym udział drobiu w strukturze spożycia mięsa wrośnie, kosztem wieprzowiny.

Patrząc na wymianę handlową, eksperci KE zaznaczają także, że drób z UE cieszy się rosnącym popytem na rynkach zagranicznych. W 2014 r. odnotowano 4-procentową zwyżkę eksportu produktów drobiowych do poziomu 1,35 mln t. W tym coraz większą rolę pośród odbiorców unijnego surowca pełnią: Benin, RPA, Hongkong.

 

Wzrost sprzedaży do RPA jest o tyle ciekawy, że władze tego kraju wprowadziły cła anty-dumpingowe na mięso drobiowe z Wielkiej Brytanii, Niemiec i Holandii. Sytuację tę wykorzystali pozostali unijny gracze, w tym przede wszystkim Belgia, Węgry, Francja oraz Hiszpania, którzy zwiększyli kontyngent sprzedaży mięsa drobiowego na tym rynku.

W 2014 r. import drobiu do UE, po 6-procentowej obniżce zanotowanej w 2013 r., ponownie zwiększył się do poziomu 809 tys. t. Najważniejszym dostawcą mięsa drobiowego pozostaje w dalszym ciągu Brazylia z 60 proc. udziałem w przywozie. Niemniej kraj ten wysyła coraz mniej surowca do UE, zwiększając w tym samym dostawy do Chin, Japonii, Rosji oraz Wenezueli. W 2014 r. rosła rola Tajlandii jako eksportera solonego mięsa drobiowego. Jednakże, jak informuje Bank BGŻ, kraje te nie wykorzystują w pełni przysługujących im bezcłowych kontyngentów taryfowych.



Tagi:
źródło: