| Autor: redakcja1

Produkcja żywca drobiowego w UE

Zgodnie z prognozą Komisji Europejskiej produkcja drobiu w UE w 2017 r. zwiększy się o 1,7% do 14,6 mln ton.

Produkcja żywca drobiowego w UE
Przewidywane spowolnienie dynamiki wzrostu produkcji mięsa drobiowego wynika głównie z prognoz dużo wolniej rosnącego unijnego eksportu, z uwagi na silną konkurencję na rynkach zagranicznych ze strony dostawców brazylijskich i amerykańskich, a także ze względu na ogniska grypy ptaków na terenie Europy i obostrzenia wprowadzone przez kraje pozaunijne w imporcie z UE. Według ekspertów Agencji Rynku Rolnego, ograniczająco na zwyżkę produkcji oddziaływać będzie też niższa niż w poprzednich latach skala wzrostu spożycia wewnętrznego wynikająca z nasycenia rynku unijnego.


Tagi:
źródło: