| Autor: redakcja1

Rynek drobiu w Polsce

W Polsce drugim pod kątem skali eksportu gatunkiem drobiu jest mięso indycze.

Rynek drobiu w Polsce
W okresie jedenastu miesięcy 2022 r. za granicę sprzedano 183 tys. ton mięsa z indyka, głównie do Niemiec – 34% i 62 tys. ton, Hiszpanii – 10% i 18 tys. ton oraz Czech – 7% i 12 tys. ton, a także do Wielkiej Brytanii – 5% i 8 tys. ton i Demokratycznej Republiki Konga – 3% i 5 tys. ton.

W ostatnich latach wzrasta popularność spożycia mięsa z kaczek, a Polska była trzecim po Francji i Węgrzech jego producentem w Unii Europejskiej z 16% udziałem w unijnej produkcji. Rosnące zainteresowanie zagranicznych konsumentów mięsem kaczym znajduje odzwierciedlenie w sprzedaży zagranicznej tego mięsa z Polski, która charakteryzuje się stałą tendencją zwyżkową.

Według danych Ministerstwa Finansów w latach 2012–2021 wartość sprzedaży zagranicznej mięsa z kaczek wzrosła z 6 mln euro do 61 mln euro, tj. ponad 10-krotnie. W 2022 r. zwyżkowy trend w wywozie był kontynuowany. W okresie od stycznia do listopada 2022 r. krajowi przedsiębiorcy sprzedali za granicę 33 tys. ton mięsa z kaczek o wartości 124 mln euro względem 24 tys. ton za 56 mln euro otrzymanych w tym samym okresie 2021 r.

Asortyment ten wysyłano przede wszystkim do krajów UE - 88% udziału w wolumenie eksportu, w tym do: Niemiec - 40% udział w wolumenie i 13 tys. ton, Hiszpanii, Danii i Czech - po 6% i po około 2 tys. ton, Belgii, Niderlandów i Francji - po 5% i 2 tys. ton, a spoza UE – do Wielkiej Brytanii – 11% i 4 tys. ton.

Polska zaliczana jest do największych producentów gęsi w Unii Europejskiej. Z uwagi na wysoką jakość, polskie gęsi są cenione przez zagranicznych konsumentów, co przekłada się na zapotrzebowanie wysyłkowe na ten gatunek mięsa. W latach 2012-2021 wolumen sprzedaży zagranicznej mięsa z gęsi przez krajowych przedsiębiorców kształtował się od 16 tys. ton do 21 tys. ton. W czasie jedenastu miesięcy 2022 r. z Polski wysłano 12,5 tys. ton mięsa gęsiego względem 15,5 tys. ton w porównywalnym okresie 2021 r. Najwięcej gęsiny Polska dostarcza do krajów Unii Europejskiej, a niezmiennie od wielu lat największym nabywcą tego mięsa są Niemcy z 76% udziału w wolumenie i 9,5 tys. ton. Znacznie mniejszymi importerami polskiej gęsiny są: Francja z 9% i 1 tys. ton, Hongkong, Wielka Brytania, Węgry i Austria - po około 2-3% i po 0,3 tys. ton.


Tagi:
źródło: