| Autor: redakcja3

Rynek drobiu w UE

Z letniej edycji raportu Komisji Europejskiej (KE) zawierającego prognozy na 2017 i 2018 r. wynika, że produkcja mięsa drobiowego w UE w pierwszym kwartale 2017 r. odznaczała się tendencją wzrostową (1,9% r/r), jednak jej dynamika była dużo niższa niż w latach wcześniejszych.

Rynek drobiu w UE
Powodem był występujący w wielu krajach UE wirus grypy ptaków. Ogółem w okresie październik 2016 r. – lipiec 2017 r. odnotowano ponad 1,1 tys. ognisk tego wirusa u drobiu w 17 krajach UE, z tego najwięcej we Francji (485), na Węgrzech (240), w Niemczech (92), Bułgarii (71) oraz w Polsce (65). Wirus ten, mimo że rozprzestrzeniał się zaledwie przez kilka miesięcy, spowodował duże zachwianie równowagi podaży i popytu. Konsekwencją było ograniczenie liczebności stada ptaków i zmniejszenie produkcji mięsa drobiowego w niektórych krajach UE. Największy spadek produkcji mięsa drobiowego w pierwszym kwartale 2017 r. odnotowała Bułgaria (-12,5%), Węgry (-7,3%), Niemcy (-1,3%) oraz Francja (-0,2%). W Polsce produkcja nadal była wyższa niż przed rokiem, ale już tylko o 1,1%. Zmniejszenie produkcji w niektórych krajach UE zostało zrekompensowane znacznym wzrostem produkcji przez innych głównych producentów w UE, mniej dotkniętych epidemią grypy ptaków, tj.: Holandię (+ 1,6%), Hiszpanię (+3,9%) oraz Wielką Brytanię (+10,5%).

Z prognoz KE wynika, że produkcja mięsa drobiowego w UE w 2017 r. wzrośnie zaledwie o 1,7% do 14,63 mln ton, co jest wynikiem znacznego zmniejszenia liczby wstawień kurcząt brojlerów na  przełomie lat 2016 i 2017 w związku z epidemią grypy ptaków w UE i wstrzymaniem przez wiele krajów pozaunijnych zakupów tego mięsa w UE.

W okresie I-IV 2017 r. UE wyeksportowała do krajów trzecich ok. 490,2 tys. t mięsa drobiowego, co oznacza spadek w relacji rocznej o blisko 3%. Najwięcej tego mięsa sprzedano do Hongkongu - 53,9 tys. t, co oznacza wzrost o 32% r/r. Na drugą pozycję przesunęła się Ukraina, która o blisko 50% (do 44,3 tys. t) zwiększyła zakupy mięsa drobiowego w UE. Dalej Arabia Saudyjska (37,8 tys. t), Benin (36,7 tys. t), RPA (34,6 tys. t) oraz Ghana (34,2 tys. t). Na uwagę zasługuje ponad dwuipółkrotny wzrost eksportu mięsa drobiowego z UE do Konga (21,3 tys. t) i ponad dwukrotny wzrost do Gabonu (17,4 tys. t). Zrekompensowało to znaczny spadek sprzedaży tego mięsa doFilipin (o 62%), RPA (o 58%) oraz Beninu (o 17%). W przypadku RPA dodatkowym powodem spadku eksportu mięsa drobiowego z UE w I kw. 2017 r. było nałożenie przez ten kraj tymczasowego cła ochronnego (od grudnia 2016 r.) w wysokości 13,9% na przywóz z UE niektórych asortymentów mięsa z kurczaka. W rezultacie RPA nie jest już głównym odbiorcą tego mięsa z UE, a jej udział spadł z 16% do zaledwie 7% i tym samym przesunęła się z pierwszej na piątą pozycję. Niemniej jednak wyniki eksportu pokazują, że kraje UE potrafią dostosować się do nawet znacznych zakłóceń w handlu. Prognozy KE przewidują na ten rok 1-proc. wzrost eksportu mięsa drobiowego z UE.


Tagi:
źródło: