Kategorie
Zobacz również tu
-
2024-05-03
-
Historycznie niskie bezrobocie w marcu
2024-05-03 -
MKiŚ o nowym podatku od aut spalinowych
2024-05-01 -
Grupa robocza „Owoce i warzywa”
2024-04-30 -
Na stacjach paliw ceny pozostają stabilne
2024-04-30
Poznaj produkty
-
Rozrzutnik BROCHARD Dragon Junior 12 TON
2013-03-05 -
Wał do zagęszczania gleby SOLO
2014-04-09 -
PROKMAR DF-304 4WD Euro3 30KM
2014-02-05 -
Brona aktywna Lemken 1:32 (zabawka, model)
2011-12-14 -
Leasing Finansowy
2016-05-16 -
Trimble® EZ-Steer®
2015-04-16
USA: Konsumpcja drobiu nadal wysoka
Jak wynika z najnowszych badań amerykańskich, w 2015 r. spożycie mięsa z kurcząt w USA pozostaje wysoka w dwóch podstawowych kanałach zakupu – supermarketach i placówkach gastronomicznych.
Jak podaje FAMMU/FAPA, blisko 85% konsumentów spożywa mięso kurcząt nabyte w supermarketach, a 67% konsumuje je w placówkach gastronomicznych. Mięso kurcząt pozostaje dla Amerykanów ulubionym źródłem białka zwierzęcego i spożycie nadal rośnie.
Szacuje się, że w czasie najbliższego roku 23% konsumentów będzie kupowało więcej mięsa z kurcząt w supermarketach, a 14% konsumentów zwiększy jego spożycie w placówkach gastronomicznych.
Najwyższa konsumpcja jest w stanach północno-wschodnich, środkowo-zachodnich i południowych. Konsumenci cenią sobie najbardziej świeżość, cenę i smak produktów z kurcząt, a także zwracają również uwagę na miejsce produkcji oraz bezpieczeństwo żywnościowe. Ponad połowa konsumentów obawia się używania hormonów i sterydów w produkcji kurcząt.
Badania zostały przeprowadzone w czerwcu br. w grupie ponad tysiąca dorosłych Amerykanów.