Tańszy drób, ale i tak dobre zyski

Zapotrzebowanie na mięso drobiowe rośnie, co motywuje producentów do dalszego rozwoju.

Branża drobiarska jest niezwykle dynamiczną gałęzią przemysłu mięsnego reagującą na każdą zmianę rynkową. Niemniej jednak ze względu na to, że drób jest tańszy od pozostałych rodzajów mięs to w kryzysowych sytuacjach jego ceny przez dłuższy czas utrzymują się na tym samym poziomie zanim spadną. Poza tym różnica w wahaniach cen nie jest aż tak ogromna.
 
Aktualnie cena drobiu jest niższa niż w roku ubiegłym, ale potrzeby kraju oraz zapotrzebowanie na eksport jest znacznie wyższe. Ponadto spożycie drobiowego mięsa ciągle rośnie, co stanowi wytyczną do dalszego rozwoju przedsiębiorstw. Dodatkowo też producenci są zobligowani do nieprzerwanej dbałości o jakość oraz bezpieczeństwo wytwarzanych produktów poprzez zachowanie norm związanych z wymogami higienicznymi oraz weterynaryjnymi dotyczącymi dobrostanu zwierząt.


Tagi: