| Autor: redakcja3

Wzrost produkcji drobiu w 2013 i 2014 r. w UE

Zgodnie z krótkoterminową prognozą Komisji Europejskiej, w 2013 r. produkcja brutto mięsa drobiu w UE wzrośnie wobec 2012 r. o 0,8% do 12,7-12,8 mln ton w ekwiwalencie wagi tuszy, rekompensując częściowo spadki wytwarzania mięsa czerwonego - podaje FAMMU/FAPA.

Wzrost produkcji drobiu w 2013 i 2014 r. w UE
Będzie to już kolejna, czwarta z rzędu zwyżka unijnej produkcji drobiarskiej, pomimo niższej dynamiki wzrostu w porównaniu do lat poprzednich (2% w 2012 r. i 2011 r., 3,9% w 2010 r.)

Wyższe poziomy wytwarzania zanotują w tym roku główni producenci w UE – Wielka Brytania (+3,6%), Niemcy (+0,4%) i w mniejszym stopniu Francja.

W pierwszej połowie roku produkcja drobiu w Polsce wzrosła o 6,5%, podczas gdy wieprzowiny i wołowiny obniżyła się odpowiednio o 6,3% i 3,6%. Na 2014 r. prognozowany jest 0,7% wzrost produkcji drobiu w UE-28 do niespełna 12,9 mln ton.

Unijny eksport drobiu zwiększy się prawdopodobnie w 2013 r. nieznacznie. Zawieszenie subsydiów do eksportu mrożonego mięsa drobiu do krajów trzecich w lipcu br. nie ma większego wpływu na całkowity poziom wywozu. Od stycznia do lipca br. wysyłki drobiu z UE wzrosły o 2% w skali roku. Tegoroczny import drobiu do UE zwiększy się o 13 tys. ton, obniżą się o 10% dostawy z Brazylii, co zostanie zrekompensowane wyższymi zakupami w Tajlandii (+50%), po odblokowaniu przez UE importu surowego mięsa kurcząt z tego kraju w lipcu 2012 r.

W ciągu ostatnich ośmiu miesięcy tego roku ceny tuszek kurczęcych w UE były rekordowo wysokie i utrzymywały się na poziomie 190-200 EUR/100 kg wagi poubojowej. W 2014 r. przewiduje się nieznaczne obniżki notowań ze względu na spadek cen pasz po dobrych tegorocznych zbiorach zbóż, roślin oleistych i wysokobiałkowych. Tempo wzrostu produkcji drobiarskiej w UE ulegnie w przyszłym roku dalszemu spowolnieniu (+0,7%).


Tagi:
źródło: