| Autor: redakcja1

Unijny rynek drobiu

Na rynku Unii Europejskiej w całym 2023 r., po dwóch latach obniżek, prognozowany jest znaczący wzrost produkcji drobiarskiej.

Unijny rynek drobiu
Najważniejszymi czynnikami, które stymulowały wzrost produkcji na rynku unijnym w 2023 r. był spadek kosztów produkcji drobiarskiej, tj. głównie pasz, duża zwyżka zapotrzebowania na mięso drobiowe, które pozostaje dla konsumentów jednym z najtańszych źródeł białka zwierzęcego oraz mniejsza intensywność występowania wirusa grypy ptaków.

Według danych Komisji Europejskiej na rynku unijnym produkcja drobiu w całym 2023 r. wzrośnie o 3,3% do blisko 13,5 mln ton przy jednoczesnym 5% zwiększeniu się spożycia do 12,5 mln ton.

W 2024 r. KE przewiduje dalszy, ale mniej dynamiczny, bo o 1,2% do 13,6 mln ton rozwój produkcji drobiarskiej w UE, spowodowany oczekiwanym spadkiem konkurencyjności cenowej drobiu w odniesieniu do pozostałych źródeł białka zwierzęcego, co może spowodować wolniejszy wzrost zapotrzebowani na drób w porównaniu z rokiem 2023.


Tagi:
źródło: