Śruta arachidowa, śruta słonecznikowa, gluten kukurydziany, suszony wywar gorzelniany
Są też wysokobiałkowe materiały paszowe pochodzące w przeważającej mierze z importu, mogące stanowić uzupełnienie śruty sojowej w mieszankach paszowych dla zwierząt takie jak: śruta arachidowa, śruta słonecznikowa, gluten kukurydziany, suszony wywar gorzelniany (35% białka ogólnego), mączka rybna, drożdże pastewne.
Śruta arachidowa ma zbliżony poziom białka do śruty sojowej. Jest to jednak białko ubogie w aminokwasy egzogenne. Co prawda nie zawiera substancji antyodżywczych, jakkolwiek może w niej występować aflatoksyna B1 powstająca w wysokiej temperaturze i wilgotności powietrza krajów, w których uprawiane są orzeszki ziemne.
Śruta słonecznikowa otrzymywana jest z nasion słonecznika o różnym stopniu odłuszczenia i odtłuszczenia, stąd jej wartość pokarmowa jest zmienna i silnie zróżnicowana. Ze względu na znaczną zawartość włókna, w tym pektyn i arabinoksylanów, śruta słonecznikowa charakteryzuje się gorszą od soi przyswajalnością aminokwasów.
Gluten kukurydziany to materiał paszowy pozyskiwany z odolejonych kiełków kukurydzy przeznaczonej do produkcji skrobi. Gluten zawiera około 68,0% białka ogólnego. Posiada wysoką zawartość lizyny i metioniny. Import tego surowca otrzymanego z roślin non-GMO przy znaczącym wzroście upraw kukurydzy GMO na świecie może okazać się kosztowny.
Suszony wywar kukurydziany zawiera około 35% białka ogólnego. Zagrożeniem podczas stosowania wywaru w żywieniu zwierząt jest skażenie wywaru gorzelnianego toksynami pleśniowymi występującymi w zbożach, w tym w kukurydzy poddawanej przetwarzaniu na alkohol.
Mączka rybna to atrakcyjna pasza białkowa zawierająca 60-70% tego składnika. Nie zaleca się jednak przekraczania je udziału w mieszankach paszowych ze względu na możliwość wystąpienia posmaku rybiego w jajach i mięsie, związanego z odkładaniem długołańcuchowych kwasów tłuszczowych mączki rybnej w tych produktach.
Drożdże podobnie jak śruta sojowa ma wysoką zawartość białka bogatego w lizynę, a uboższe w argininę, stąd zaleca się stosowanie tego aminokwasu, także metioniny, jako dodatku paszowego w mieszankach o znacznej zawartości drożdży. Czynnikiem ograniczającym stosowanie drożdży w żywieniu zwierząt są kwasy nukleinowe w nich zawarte, prowadzące do tworzenia się dużej ilości kwasu moczowego, a tym samym kamicy moczanowej.
W ocenie WIR, z punktu widzenia wartości żywieniowej nie ma zatem możliwości całkowitego zastąpienia śruty sojowej innymi źródłami białka paszowego zwłaszcza u brojlerów oraz prosiąt i warchlaków.
Szkody i zagrożenia ekonomiczne wynikające z ograniczenia w Polsce produkcji pasz przemysłowych oraz produkcji mięsa i przetworów – głownie drobiowych, odbiją się negatywnie na gospodarkę rolno-żywnościową oraz ekonomikę ogólnogospodarczą. Problem żywności GMO można rozwiązywać stopniowo bez wprowadzania tak ostrych restrykcji, które w nieodwołalny sposób mogą zniszczyć polski sektor trzody chlewnej i drobiarski.