Handel zagraniczny mięsem

W 2021 r. przychody uzyskane ze sprzedaży zagranicznej mięsa, przetworów mięsnych i żywca były o 9% większe niż rok wcześniej i wyniosły 7 mld EUR, stanowiąc 19% wartości całego polskiego wywozu produktów rolno-spożywczych.

Handel zagraniczny mięsem
Największy udział w wartości wywozie żywca, mięsa i przetworów miały produkty drobiowe, które sprzedano za 3,3 mld EUR. Przychody z eksportu asortymentu wołowego i cielęcego wyniosły 1,8 mld EUR, a wieprzowego – 1,5 mld EUR. Pozostałe 0,4 mld EUR pochodziło ze sprzedaży innych gatunków mięs, przetworów i żywca.

W 2021 r. z Polski wysłano 1,8 mln ton produktów drobiowych w ekwiwalencie tuszek, czyli o 0,4% więcej niż w 2020 r. Jednocześnie do kraju przywieziono 186 tys. ton drobiu, a więc więcej o 14% niż rok wcześniej. Żywca, mięsa oraz przetworów wołowych i cielęcych w ekwiwalencie tusz wywieziono 479 tys. ton, czyli mniej o 1% niż w 2020 r. Jednocześnie do kraju sprowadzono 51 tys. ton produktów wołowych i cielęcych,a więc więcej o 12%.

Eksport żywca, mięsa oraz przetworów i tłuszczów wieprzowych wyniósł 699 tys. ton w ekwiwalencie tusz, tj. spadek o 3% niż przed rokiem. Import asortymentu wieprzowego do Polski zwiększył się o 5% i ukształtował się na poziomie 948 tys. ton.


Tagi:
źródło: