Kategorie
Zobacz również tu
-
2024-05-03
-
Historycznie niskie bezrobocie w marcu
2024-05-03 -
MKiŚ o nowym podatku od aut spalinowych
2024-05-01 -
Grupa robocza „Owoce i warzywa”
2024-04-30 -
Na stacjach paliw ceny pozostają stabilne
2024-04-30
Poznaj produkty
-
Lusterka do ciągników Deutz GL0523
2011-12-14 -
GOLIATH GEL - 35g - na karaluchy
2013-01-30 -
Prasa rolująca Kverneland 6120
2015-04-13 -
Brona Bronny
2020-04-07
Wzrosła produkcja wołowiny w USA
W pierwszych siedmiu miesiącach 2016 r. produkcja mięsa wołowego w Stanach Zjednoczonych wzrosła najbardziej w porównaniu z innymi gatunkami mięsa – podaje FAMMU/FAPA.
Produkcja mięsa w USA
W analizowanym okresie Amerykanie wyprodukowali o 4% więcej wołowiny niż przed rokiem. Dla porównania w 2015 r. wytwórczość tego gatunku mięsa w USA obniżyła się do poziomu najniższego od dwóch dekad. Skok produkcji w pierwszych siedmiu miesiącach 2016 r. był wynikiem dwuletniej zwyżki pogłowia bydła oraz niskich cen pasz, co zachęciło farmerów do zwiększania wagi zwierząt. Zdaniem specjalistów amerykańskich ekspansja produkcji tego gatunku mięsa będzie kontynuowana w dalszej części roku oraz w 2017 r.
W br. wzrośnie ona być może o 5%, natomiast w przyszłym roku zwiększy się o dalsze 3%. Warto przypomnieć, że w pierwszych siedmiu miesiącach 2016 r. produkcja mięsa wieprzowego w USA zwiększyła się tylko o 0,3%, natomiast wytwórczość mięsa z kurczaków o 2%. W tym samym czasie produkcja mięsa owczego spadła o 2%, co było wynikiem kontynuacji redukcji pogłowia stada owiec w USA.