Handel międzynarodowy przetworami mleczarskimi

Po ożywieniu notowanym w styczniu i w lutym 2013 roku, obecnie zauważa się osłabienie międzynarodowej wymiany handlowej przetworami mleczarskimi – podają analitycy Banku BGŻ.

Handel międzynarodowy przetworami mleczarskimi
Według wstępnych danych, istotne zmiany notuje się jedynie w obrębie sektora serów. Ma to spore znaczenie dla Unii Europejskiej, która należy do czołowych eksporterów tego produktu, gdyż jej udział w wymianie globalnej w 2011 roku przekraczał 30%.
 
W pierwszych dwóch miesiącach tego roku państwa członkowskie Unii Europejskiej sprzedały na rynki trzecie 124,2 tys. t serów, tj. o ponad 14% więcej niż w analogicznym okresie przed rokiem. W ramach Wspólnoty czołowym eksporterem tego produktu okazały się Niemcy (21,8 tys. t), chociaż w ich przypadku oznacza to spadek wywozu o ponad 3% w relacji rocznej.
 
Niemniej jednak, Niderlandy i Francja istotnie zwiększyły sprzedaż – odpowiednio o prawie 23% do 19,8 tys. t oraz o 18% do 17 tys. ton. Natomiast znajdująca się na piątym miejscu Polska nawet o ponad 38% do 9,7 tys. ton.
 
Jeśli chodzi o import, to obserwuje się jego ożywienie, za które przede wszystkim odpowiada Rosja, a także Chiny. W omawianym przedziale czasowym, Rosja sprowadziła o około 12% więcej serów niż w analogicznym okresie ubiegłego roku, czyli łącznie było to 45,4 tys. t. Sytuacja ta wynika głównie z bardzo dobrego stycznia, kiedy to import wzrósł o prawie 20% w ujęciu rocznym. Z kolei Chiny zakupiły w tym okresie 6,6 tys. t tego produktu, co oznacza wzrost o 21% w relacji rocznej. Import serów nieznacznie zwiększyła także Japonia – o ponad 1% do 36,9 tys. ton.
 
Dosyć dobra koniunktura panuje również na rynku pełnego mleka w proszku (PMP), ale to przede wszystkim za sprawą Chin. W styczniu i lutym br. kraj ten zaimportował 124,8 tys. t PMP, tj. o 50% więcej wobec analogicznego okresu 2012 roku. Podstawowym dostawcą tego produktu z około 50% udziałem w rynku światowym pozostała Nowa Zelandia, której eksport w analizowanym czasie wzrósł o 21% do 267,5 tys. ton.
 
Z kolei w przeciągu tych dwóch miesięcy odnotowano spadek eksportu zarówno w przypadku Australii o ponad 33% do 14,8 tys. t, jak i Unii Europejskiej – o ponad 7% do 54,4 tys. ton. Wśród unijnych krajów PMP eksport zmniejszyła głównie Dania – o ponad 27% do 10,5 tys. t, a zwiększyły Niderlandy – o 7% do 19,8 tys. ton.
 
W odniesieniu do Nowej Zelandii wzrósł także eksport odtłuszczonego mleka w proszku – o prawie 18% w zestawieniu rocznym do 83,3 tys. t – kosztem miedzy innymi UE-27, której sprzedaż OMP na rynki trzecie obniżyła się o 7% do 54,2 tys. ton.
 
Wspólnota zwiększyła natomiast wysyłki masła – o prawie 17% do 16,7 tys. t, a Nowa Zelandia zmniejszyła o 13% do 48,0 tys. ton. Więcej masła niż przed rokiem zaimportowała Rosja, przede wszystkim w styczniu, w lutym dynamika wzrostu osłabła. Ogółem w pierwszych dwóch miesiącach tego roku Rosja będąca światowym importerem przetworów mleczarskich – nabyła na rynku globalnym 13,7 tys. t tego produktu, tj. o 60% więcej, w stosunku do analogicznego okresu 2012 roku. Wzrósł też import masła do Chin – z 5,4 tys. t do 6,2 tys. t – oraz do Stanów Zjednoczonych – z 0,7 tys. t do 1,4 tys. ton – podaje Bank BGŻ.


Tagi:
źródło: