W imporcie artykułów rolno-spożywczych do Polski dominowały produkty niskoprzetworzone

Przywóz artykułów rolno-spożywczych do Polski w pierwszej połowie 2015 r. dominowany był tradycyjnie przez produkty niskoprzetworzone stanowiące 47% wartości dostaw - podaje FAMMU/FAPA.

W imporcie artykułów rolno-spożywczych do Polski dominowały produkty niskoprzetworzone

Import artykułów rolno-spożywczych do Polski

Artykuły nieprzetworzone miały 35% udział w wartości zakupów, a wysokoprzetworzone – 18%. W obrębie roku wartość dostaw produktów niskoprzetworzonych zwiększyła się o 0,2%, nieprzetworzonych o 1%, a  wysokoprzetworzonych – o 8%.
 
Produkty pochodzenia roślinnego stanowiły ponad połowę wartości całego importu rolno-spożywczego. Koszt dostaw produktów roślinnych zmalał względem pierwszej połowy 2014 r. o 1%.
 
Pośród surowców roślinnych w największym stopniu obniżyła się wartość dostaw ziemniaków o 48% oraz zbóż o 14%, a także w mniejszym stopniu świeżych owoców o 1%. Więcej niż przed rokiem przeznaczono z kolei na przywóz nasion oleistych o 22%.
 
Z grupy przetworów roślinnych zmniejszyły się wydatki na import cukru i melasy o 40%, olejów i tłuszczów roślinnych o 11%, przetworów warzywnych o 6%. Zwiększyła się wartość zakupów przetworów owocowych o 21%, produktów przemiału zbóż o 19%, skrobi, grysików i słodu o 8%, wyrobów cukierniczych o 6% oraz śrut oleistych i komponentów paszowych o 1%.
 
Grupa produktów pochodzenia zwierzęcego miała w pierwszym półroczu 2015 r. jedną trzecią udziału w wartości przywozu wszystkich towarów rolno-spożywczych. W trakcie roku wartość importu produktów zwierzęcych zmniejszyła się o 4%.
 
Towarem o najwyższej wartości w zakupach na rynkach zagranicznych była  ponownie wieprzowina, przy 3% zniżce wydatków względem pierwszej połowy 2014 r. Mniej niż przed rokiem wydatkowano też na zakup koniny o 43%, masła o 27%, mleka, śmietany i lodów o 17%, tłuszczów i mączek zwierzęcych o 5% oraz przetworów mięsnych o 2%.
 
Jak wskazuje FAMMU/FAPA, zwiększyła się wartość przywozu wołowiny o 26%, mięsa drobiu o 13%, mięsa owczego i koziego o 15%, serów i twarogów o 3% oraz ryb i przetworów rybnych o 2%. W sektorze zwierząt żywych najważniejszą pozycją w wozie pozostaje trzoda chlewna. Wartość importu tych zwierząt, w tym szczególnie prosiąt do Polski zmalała jednak w ujęciu roku o jedną czwartą. Większe niż przed rokiem były z kolei wydatki na zakup koni o 5%, bydła o 2% i żywca drobiu o 2%.
 
W dziale innych produktów największy udział w wartości przywozu, bo w wysokości 40% miały tradycyjnie kawa, herbata, kakao i przyprawy. W odniesieniu do pierwszej połowy 2014 r. wydatki na te towary zwiększyły się o 27%. Wzrosła ponownie wartość zakupów tytoniu nieprzetworzonego do produkcji papierosów o 36%, alkoholi i napojów alkoholowych o 19% oraz wód i napojów bezalkoholowych o 23%.



Tagi:
źródło: