Polska żywność aktywnie promowana w Internecie

W latach 2010-2015 firmy z branży rolno-spożywczej zwiększyły udział wydatków na promocję swoich produktów z 1,2 do 3,4 proc. kosztów całkowitych. Najpopularniejszymi kanałami promocji są: uczestnictwo w targach i obecność w Internecie. Blisko 90 proc. ankietowanych firm planuje zwiększyć swoją aktywność promocyjną w sieci, szczególnie przy pomocy mediów społecznościowych – wynika z raportu „PromocjaŻywności.pl” przygotowanego przez analityków Banku BGŻ BNP Paribas. Raport został opracowany m.in. na podstawie badań ankietowych przeprowadzonych wśród przedstawicieli firm z branży rolno-spożywczej.

Polska żywność aktywnie promowana w Internecie

Trend ten potwierdza również raport firmy Mintel, wiodącej na świecie agencji badań rynku.  Pochodzenie produktów żywnościowych oraz ich składników ma coraz większy wpływ na decyzje zakupowe w Polsce. Wynika to z faktu, że konsumenci stają się bardziej wyedukowani i świadomi. W efekcie atrybuty takie jak autentyczność i prostota zyskują na znaczeniu i stają się synonimami „prawdziwej” żywności, tzn. pozbawionej składników postrzeganych, jako niekorzystne dla zdrowia, a także często niezrozumiałe i identyfikowane jako zbędne.


Podkreślanie polskiego pochodzenia produktów, bądź ich składników, to bardzo ważny instrument w walce o uwagę konsumenta. Potrzeby nabywców stają się coraz bardziej wysublimowane, a także rośnie zapotrzebowanie na żywność, która wyróżnia się nie tylko wysoką jakością, lecz również unikalnymi walorami odżywczymi i smakowymi. To także nawiązanie do idei „kupuj lokalne produkty", która ma na celu wspieranie lokalnej przedsiębiorczości. Aspekt środowiskowy jest dodatkowym atutem związanym z promowaniem lokalności i polskości z uwagi na kontekst generowanych żywnościokilometrówpowiedziała Honorata Jarocka, analityk branży spożywczej w Polsce z agencji badań rynku Mintel. – W rezultacie, akcent na polskość to nie tylko moda, to coraz mocniejszy i trwalszy kierunek, w którym podążają polscy producenci. Podkreślanie atrybutów produktowych w postaci tradycyjnych metod produkcji, znanych z dzieciństwa smaków, jak również polskich składników to obecnie jedna z bardziej pożądanych strategii na rynku, nie tylko z uwagi na rosnącą konkurencję, ale co ważniejsze, z uwagi na potrzeby konsumentów – dodała Honorata Jarocka.

Czynnik patriotyczny jest szczególnie ważnym atrybutem dla konsumentów dojrzałych, co potwierdzają wyniki badań firmy Mintel m.in. w kategorii serów, mięsa i ryb, piwa, soków i napojów, a także mleka i napojów mlecznych. Starsi konsumenci wydają się być bardziej przywiązani do tradycji, ceniąc sobie takie atuty jak prostota, naturalność i autentyczność. W dużej mierze poszukują oni żywności niskoprzetworzonej, nawiązującej do lokalnych i regionalnych korzeni kulinarnych. Bardziej naturalne jest dla nich, aby swoimi wyborami wspierać rodzimą gospodarkę, stąd są oni w szczególny sposób zaangażowani w rozwój lokalnych i regionalnych przedsięwzięć.

Raport przygotowany przez analityków Banku BGŻ BNP Paribas powstał na potrzeby Agrokonferencji, która jest najważniejszym wydarzeniem dla klientów Banku z sektora Agro Banku oraz przedstawicieli branży rolno-spożywczej. Stanowi doskonałą okazję do merytorycznej dyskusji i poruszenia tematów aktualnych i istotnych dla producentów, przetwórców, dostawców i dystrybutorów. Pomysłodawcą i organizatorem konferencji od 2006 roku jest Bank BGŻ – obecnie Bank BGŻ BNP Paribas. Przez 11 lat Agrokonferencja stała się ważną platformą wymiany poglądów, w rzeczowej i przyjaznej atmosferze.

Jesteśmy liderem w obsłudze klientów z sektora rolno-spożywczego z najbardziej kompleksową ofertą produktów i usług dla tej grupy. Posiadamy wieloletnie doświadczenie i wiedzę, co zobowiązuje nas do dzielenia się nią z naszymi klientami. Uważnie słuchamy ich głosów i potrzeb, a w odpowiedzi na nie już po raz jedenasty tworzymy ważne miejsce do dyskusji na temat wyzwań stojących przed tym sektorem – powiedział Bartosz Urbaniak,  członek Zarządu Banku BGŻ BNP Paribas odpowiedzialny za obszar MŚP i Agro.

O badaniu Banku BGŻ BNP Paribas

Badania ankietowe w formie pogłębionych wywiadów zostały przeprowadzone w lipcu i sierpniu 2016 r. wśród przedstawicieli firm z branży rolno-spożywczej, będących klientami Banku BGŻ BNP Paribas. Kwestionariusz ankiety koncentrował się głównie wokół kwestii doboru kanałów promocji, atrybutów polskości wykorzystywanych w promocji żywności, a także kreowania przekazu marketingowego na rynku żywności.



Tagi:
źródło: