Rynek produktów mleczarskich w Polsce (13-19.04.2015)

Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem rynku produktów mleczarskich w dniach od 13 do 19 kwietnia 2015 w Polsce, przygotowanym w cotygodniowym raporcie przez Agencję Rynku Rolnego.

Rynek produktów mleczarskich w Polsce (13-19.04.2015)

W marcu 2015 r. przeciętna cena skupu mleka (według GUS) wyniosła 121,02 zł/hl w porównaniu do 120,74 zł/hl w lutym br. i 150,31 zł/hl w marcu 2014 r.


Mleko - czytaj więcej na Gospodarz.pl
 

Ceny na rynkach zagranicznych

 

Na monitorowanych rynkach zagranicznych ceny czołowych eksportowych produktów mleczarskich od połowy marca 2015 r. (po wzroście w lutym br.) wykazuje trend spadkowy. W portach Europy Zachodniej (baza FOB) 17 kwietnia br. cena masła wynosiła średnio 3 375 USD/t i była mniejsza o 1,5% niż w poprzednim notowaniu (z 3.04.br.) i o 4% niż przed miesiącem. Za odtłuszczone mleko w proszku otrzymywano 2 150 USD/t, a za pełne mleko w proszku 2 813 USD/t, w obu przypadkach mniej o 3% niż przed dwoma tygodniami i o 7% niż w połowie marca br. W stosunku do cen sprzed roku w portach Europy Zachodniej masło było tańsze o 31%, OMP o 49%, a PMP o 43%.

 

W Oceanii 17 kwietnia br. cena masła ukształtowała się w granicy 3 350 USD/t i była mniejsza o 4% niż w poprzednim notowaniu (z 3.04.br.) i o 11% niż przed miesiącem. Za OMP płacono 2 425 USD/t, a zatem o 10% taniej niż dwa tygodnie wcześniej, a za PMP o 3% do 2 688 USD/t. W obrębie miesiąca mleko w proszku potaniało o 14–16%. Cena sera Cheddar wyniosła 3 500 USD/t i była o 1% niższa niż na początku kwietnia br. i niż w połowie marca. Wobec notowań sprzed roku masło było tańsze o 19%, Cheddar o 29%, PMP o 38%, a OMP o 45%.



Tagi:
źródło: