Rynek produktów mleczarskich w Polsce (19.06.2016)

Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem polskiego rynku produktów mleczarskich w dniach od 13 do 19 czerwca 2016 roku.

Rynek produktów mleczarskich w Polsce (19.06.2016)
Ceny sera
 
W trzecim tygodniu czerwca 2016 r. cena sera Gouda ukształtowała się w granicy 9,87 zł/kg, a zatem o 0,07 zł/kg wyższym niż w poprzednim tygodniu.
 
Ser Edamski podrożał o 0,26 zł/kg - 2,6% do 10,19 zł/kg. W stosunku do notowań sprzed miesiąca oba rodzaje sera dojrzewającego kosztowały więcej o 7%. Jednak w obrębie roku ser Edamski potaniał o 4%, a ser Gouda – o 7%.
 
Ceny na rynkach zagranicznych
 
Rosnący w USA popyt na produkty mleczarskie przyczynia się do zwyżki ich cen. Na giełdzie w Chicago 17 czerwca 2016 r. za masło płacono 5 219 USD/t, czyli więcej o 8% niż w poprzednim notowaniu (z 10.06.br.) i o 14% niż miesiąc wcześniej.
 
Cena odtłuszczonego mleka w proszku osiągnęła poziom 1 797 USD/t, tj. wyższy o 1% niż tydzień wcześniej i o 3% niż przed miesiącem.
 
Ser Cheddar zbywano po 3 340 USD/t, a zatem drożej o 3% niż w drugim tygodniu czerwca br. i o 15% niż w analogicznym okresie maja br. Na rynku amerykańskim ceny masła względem notowań sprzed roku były wyższe o 24%, a OMP i sera Cheddar niższe odpowiednio o 12% i 11%.
 


Tagi:
źródło: