Spadek cen masła, mleka w proszku i sera cheddar na aukcji Fonterry

Na 97 aukcji internetowej platformy handlowej GDT, odnotowano zwyżkę średniej ceny ze wszystkich kontraktów terminowych. Jednocześnie zaobserwowano spadki cen większości przetworów mleczarskich poza koleiną i maślanką – wzrost o odpowiednio 1,2% i 0,4%.

Spadek cen masła, mleka w proszku i sera cheddar na aukcji Fonterry
Średnia cena wszystkich kontraktów terminowych ukształtowała się na początku sierpnia na poziomie 4,847 tys. USD/t i była o 0,4% wyższa wobec poprzedniego przetargu. Notowania te są jednak niższe o 119 USD/tonę od rekordowej z kwietnia bieżącego roku. W miesiącu tym wyniosły one bowiem 4,966 tys. USD/tonę.
 
Najbardziej dynamiczną zniżkę, bo aż 5,5-procentową, odnotowano w przypadku masła. Natomiast ceny odtłuszczonego mleka w proszku uległy 2,5-procentowej obniżce wobec poprzedniego przetargu do poziomu 4,45 tys. USD/tonę.
 
W analizowanym okresie średnie ważone ceny pełnotłustego mleka w proszku osiągnęły cenę o 0,7% niższą w porównaniu do notowań na poprzedniej aukcji i wyniosły 5,02 tys. USD/tonę. Jednocześnie przewyższyły one notowania OMP o 570 USD/tonę.
 
Na ostatniej aukcji Fonterry odnotowano także 3,1% zniżkę cen sera cheddar w relacji miesięcznej, która ukształtowała się na poziomie 4,34 tys. USD/tonę.


Tagi:
źródło: