Kategorie
Zobacz również tu
-
2024-05-03
-
Historycznie niskie bezrobocie w marcu
2024-05-03 -
MKiŚ o nowym podatku od aut spalinowych
2024-05-01 -
Grupa robocza „Owoce i warzywa”
2024-04-30 -
Na stacjach paliw ceny pozostają stabilne
2024-04-30
Poznaj produkty
-
Agricola Italiana SN - siewnik pneumatyczny
2011-09-29 -
Urządzenie rozruchowe SHERMAN CLASS 230
2011-05-16 -
Lampy sygnałowe RE0637
2011-12-14 -
Kosiarka dyskowa Sip SILVERCUT DISC 900C FC
2019-12-16 -
Czyszczalnie PROF-SEED
2014-02-19
Indeks cen żywności FAO najniższy od lipca'2010
W ubiegłym miesiącu indeks cen żywności FAO osiągnął wartość 182,7 punktu i znalazł się na najmniejszym poziomie od lipca 2010 roku - podaje FAMMU/FAPA.
Indeks cen żywności
Indeks ten był niższy o ponad 9,82% niż w tym samym czasie 2014 roku, kiedy to wyniósł 202,5 punktu i o 1,91% niż w grudniu 2014 r. Jest to już dziesiąta zniżka z rzędu w skali miesięcznej, a ostatnio tak długa tendencja spadkowa odnotowana była pod koniec lat ‘90.
Dynamiczna obniżka indeksu związana jest głównie z malejącymi cenami olejów roślinnych i zbóż podczas gdy ceny mięs spadały mniej dynamicznie, a w odniesieniu do cukru i przetworów mlecznych była stabilna.
Indeks cen przetworów mlecznych
Indeks cen przetworów mlecznych FAO w styczniu osiągnął pułap o 0,11% mniejszy w porównaniu do jego poziomu z grudnia i wynosił 173,8 punktu, co było jedenastym z rzędu spadkiem do wartości najniższej od sierpnia 2012 r. Od początku roku, kiedy ceny przetworów mlecznych były na wyjątkowo wysokich poziomach, ich notowania systematycznie malały, przede wszystkim w wyniku zwiększenia dostępności eksportowej i ograniczenia importu w szczególności z Chin i Rosji.
W styczniu notowane nadal zniżki cen serów i odtłuszczonego mleka w proszku zostały zrekompensowane wzrostami cen masła, podczas gdy ceny pełnotłustego mleka w proszku były stabilne. Deprecjacja euro spowodowała, że notowania przetworów mlecznych z UE zbliżyły się do tych obserwowanych w USA i Nowej Zelandii.
Czytaj dalej na następnej stronie...