Wzrost notowań na aukcji Fonterry

Dnia 19 kwietnia 2016 roku na otwartej po raz 162 aukcji internetowej platformy handlowej GlobalDairyTrade (GDT), po odnotowanej przed dwoma tygodniami stabilizacji średniej ceny ze wszystkich kontraktów terminowych, odnotowano wzrost.

Wzrost notowań na aukcji Fonterry

Zwyżki cen na aukcji Fonterry

Nastąpiły zwyżki cen wszystkich towarów oferowanych za pośrednictwem aukcji oprócz cen sera cheddar. Najbardziej dynamicznie wzrosły notowania pełnotłustego mleka w proszku i laktozy. Średnia cena dla wszystkich produktów ze wszystkich kontraktów terminowych była wyższa o 3,4% niż przed trzema tygodniami i wyniosła 2,26 tys. USD/t (o 55,1% niższa od odnotowanego na początku lutego 2014 rekordu).

Jak podaje FAMMU/FAPA ceny OMP (sportowe i ze wszystkich kontraktów terminowych), które sprzedawane było średnio o 0,3% drożej niż na poprzednim przetargu (5 kwietnia) osiągnęły poziom 1,73 tys. USD/t (chociaż za kontrakty na wrzesień płacono nawet o 4,2% więcej niż przed trzema tygodniami). Za tonę tego przetworu mlecznego płacono średnio o 4 USD mniej niż przed miesiącem (na przetargu 15 marca 2016 r.). W tym samym czasie średnie ważone ceny jednej tony PMP osiągnęły cenę o 7,1% wyższą względem poprzedniej aukcji, 2,16 tys. USD/t (za kontrakty wrzesień 2016 roku płacono nawet o 10% więcej niż na poprzedniej aukcji). Pełnotłuste mleko w proszku było zatem wciąż sprzedawane po cenie wyższej niż proszek odtłuszczony, średnio różnica ta wzrosła do 429 USD/t. Na ostatniej aukcji nowozelandzkiego giganta odnotowano 5,1% zniżkę cen sera cheddar. Jego cena spadła do poziomu 2,64 tys. USD/t. 
Następny przetarg platformy GlobalDairyTrade odbędzie się dnia 3 maja 2016 r.



Tagi:
źródło: