| Autor: redakcja1

I wiesz, co jesz - Aktinidia

Aktinidia, znana też jako mini kiwi jest rośliną pnącą z białymi kwiatami z aromatycznymi owocami o agrestowym smaku. Głównie uprawiana jest jako roślina ozdobna ze względu na piękne zielone liście ułożone dachówkowato. Niemniej jednak od niedawna jest coraz popularniejsza jako roślina owocowa.

I wiesz, co jesz - Aktinidia
Wykorzytsanie Aktindii w kuchni:
 
Ciasteczka z Aktinidią
 
Składniki:
  • 500 g surowego ciasta francuskiego
  • 1 kg aktinidia (każda odmiana będzie odpowiednia)
  • 100 g cukru
  • 1 jajko
  • lukier lub cukier puder
Przygotowanie: Kiwi oczyszczamy, usuwamy ogonki, kroimy na mniejsze kawałki. Smażymy z cukrem przez 10 minut. Ciasto francuskie rozwałkujemy na grubość 4-5 mm, kroimy na kwadraty, a na środku każdego z nich kładziemy po łyżeczce musu z kiwi. Formujemy kule wielkości orzecha włoskiego. Ciasteczka układamy na blasze, smarujemy rozmąconym jajkiem i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 220 stopni C. Ostudzone ciasteczka lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem.
Chrupiące naleśniki makowe z twarożkiem i quinoa
Składniki:
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • szczypta kardamonu
  • 2 łyżki cukru do smaku
  • 300 g śliwek węgierek
  • 20 g masła Lurpak klasyczne do sosu
  • 30 g masła Lurpak klasyczne do zapiekania
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 cukier z prawdziwą wanilią
  • 2 żółtka
  • 1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej (quinoa)
  • 50 dag wiejskiego zmielonego twarożku
  • szczypta soli
  • 4 łyżki mąki orkiszowej
  • 20 g masła Lurpak Klasyczne
  • 2 łyżki maku
  • 1 szklanka mleka
  • 4 jaja
  • do dekoracji listki mięty i aktinidia
Przygotowanie: Stapiamy 2 dag masła po czym je schładzamy. Do mleka dodajemy 2 jaja, szczyptę soli, mak i mąkę orkiszową. Miksujemy na gładką masę. Nie przerywając czynności dosypujemy mąkę pszenną w takiej ilości, by powstało ciasto naleśnikowe o konsystencji śmietany. Na końcu dodajemy stopione masło, mieszamy i wstawiamy w chłodne miejsce na 30 minut. Smażymy na suchej patelni naleśniki.
 
Miksujemy jaja i żółtka z cukrem oraz cukrem z prawdziwą wanilią na puszystą masę. Dodajemy ugotowaną komosą ryżową i mieszamy. Nadziewamy naleśniki masą, zwijamy je w rulony. Foremkę smarujemy masłem, układamy naleśniki na których równomiernie rozsypujemy wiórki masła. Zapiekamy naleśniki w piekarniku do chwili, aż będą chrupiące, a maso ładnie się zapiecze, tj. 35 minut w temp. 170 stopni C.
 
W międzyczasie wypestkujemy śliwki, kroimy je w ćwiartki. Wsypujemy do rondelka, podlewamy odrobiną wody, dodajemy kardamon i dusimy na wolnym ogniu podsypując niewielką ilością cukru do smaku zależnie od kwaśności śliwek. Gdy śliwki lekko się rozpadną dodajemy masło, mieszamy dokładnie, dusimy jeszcze 5 minut po czym zdejmujemy z ognia. Obieramy aktinidia, kroimy je na połówki. Gorące naleśniki po wyjęciu z piekarnika polewamy sosem ze śliwkami, posypujemy połówkami aktinidii i listkami mięty.



Czytaj dalej na następnej stronie...


Tagi:
źródło: