| Autor: redakcja1

Upcycling w produkcji spożywczej: Optymalny sposób tworzenia wartości poprzez wykorzystanie produktów ubocznych

Zrównoważony rozwój i system zarządzania środowiskiem mają w przemyśle spożywczym ogromne znaczenie. Nieważne jednak, z jaka wydajnością pracują urządzenia i jak oszczędnie wykorzystywane są surowce podczas produkcji, ostatecznie producent i tak musi postawić sobie pytanie: co zrobić z pozostałymi materiałami odpadowymi? Odpowiedź na to pytanie otrzymają odwiedzający targi Anuga FoodTec, odbywające się w dniach 20-23 marca w Kolonii. Jednym z wiodących tematów międzynarodowego spotkania branżowego są strategie upcyclingu oraz innowacyjne procedury pozyskiwania surowców wtórnych z produktów ubocznych produkcji przemysłowej.

Upcycling w produkcji spożywczej: Optymalny sposób tworzenia wartości poprzez wykorzystanie produktów ubocznych
Oprócz filtracji membranowej w ramach upcyclingu przyjęła się również technologia separacji. Sprawdza się ona szczególnie w przypadku lecytyny, powstającej jako produkt uboczny podczas przetwarzania nasion soi, słonecznika i rzepaku.
 
Substancje tluszczopodobne są cenione w przemyśle spożywczym jako naturalne zamienniki syntetycznych emulgatorów i stabilizatorów. W celu pozyskania lecytyny stosuje się szybkobieżne separatory, oddzielające lecytynę od surowego oleju.
 
Nowe składniki z resztek
 
Upcycling umożliwia rozszerzenie oferty naturalnych dodatków do produktów spożywczych, co widać na przykładzie pektyny. Produkt uboczny powstający w procesie produkcji soku jabłkowego stanowi gotową substancję żelującą, bez której przemysł spożywczy nie jest w stanie się obejść. Znajdujące się w wytłoczynach polifenole w przyszłości wzbogacą paletę naturalnych barwników do produktów spożywczych o odcienie brązu. Celem projektu finansowanego przez niemieckie Federalne Ministerstwo Gospodarki i Energetyki jest opracowanie zakrojonej na szeroką skalę procedury służącej wykorzystaniu odpadów z procesu produkcji soków i stworzenie zamiennika karmelu amoniakalnego.
 
Efektywne gospodarowanie surowcami
 
Program targów Anuga FoodTec pokazuje, iż podobnie jak recycling, tak również upcycling – przekształcanie produktów ubocznych produkcji przemysłowej w wartościowe surowce wtórne – będzie w przyszłości stanowić nieodzowny element przemysłu spożywczego.
 
Urządzenia przedstawione na targach w Kolonii można już dziś włączyć do wszystkich powszechnie stosowanych procesów produkcji. Rosnące ceny surowców, jak również coraz większą świadomość ekologiczna na świecie wymagają oszczędnego i wydajnego gospodarowania surowcami naturalnymi.
 

Kwestie te zostaną również poruszone podczas konferencji otwarcia "Oszczędne gospodarowanie surowcami – wyzwania i możliwości", która odbędzie się 20 marca na targach w Kolonii. Natomiast 22 marca dodatkowe Forum Profesjonalistów zajmie się w szczególności omówieniem kwestii upcyclingu oraz wykorzystania produktów ubocznych.


Tagi:
źródło: