| Autor: redakcja1

Niska rentowność produkcji żywca wieprzowego

Według AgraEurope, w ostatnich tygodniach w krajach UE specjalizujących się w produkcji żywca odnotowano nieznaczne zwyżki cen trzody chlewnej. Niemniej nie są one wystarczające by poprawiła się opłacalność produkcji żywca.

Niska rentowność produkcji żywca wieprzowego

Sytuacja na rynku trzody chlewnej w Polsce

Sytuacja producentów żywca w Polsce jest także trudna. W tygodniu 15-21.06.2015 r. za kg żywca płacono średnio 4,61 zł. Oznacza to wprawdzie 11-procentowy – o 0,44 zł wzrost w okresie pięciu tygodni, niemniej producenci żywca nadal otrzymują cenę o 12% niższą od odnotowanej w analogicznym okresie w 2014 r. Biorąc pod uwagę relację cen żywca do cen pasz, która wskazuje na poziom opłacalności produkcji, w czasie pierwszych pięciu miesięcy 2015 r. relacja ta była dosyć niekorzystna. W tym okresie za kg żywca płacono przeciętnie 4,30 zł, a cena paszy grower/finisher wyniosła 1003 zł/t. W wyniku czego stosunek ten była na poziomie 4,29 w porównaniu do 4,49 notowanego w analogicznym czasie w 2014 r. Wskazuje to, podobnie jak w innych krajach UE, na niekorzystną relację producentów żywca i znajduje odzwierciedlenie w trudnościach finansowych zaobserwowanych przez wielu producentów.

Ceny wieprzowiny powinny wzrosnąć

Niemniej jednak, według prognoz KE produkcja wieprzowiny w tym roku powinna zwiększyć się o 1,2% do poziomu 23 mln t. Wzrost ten będzie napędzany przede wszystkim przez Hiszpanię, gdzie według danych Eurostat pogłowie trzody chlewnej w grudniu 2014 r. było wyższe o 4,2% do 26,6 mln szt. Znajduje to już odzwierciedlenie w wielkości ubojów. W I kw. br. w Hiszpanii była ona o 8-procent większa niż przed rokiem, co oznacza ubój 900 tys. zwierząt więcej w ujęciu rocznym.
 
Prognozy te wskazują na utrzymanie się cen żywca w UE na relatywnie niskim poziomie w II połowie 2015 r.
 


Tagi:
źródło: