| Autor: redakcja1

Eksport wieprzowiny z UE niższy o ponad 11%

Jak wynika z danych Komisji Europejskiej, w styczniu 2015 roku UE w wadze produktu wyeksportowała na rynki krajów trzecich 218,9 tys. ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych, tj. o 11,4% mniej niż przed rokiem – podaje FAMMU/FAPA.

Eksport wieprzowiny z UE niższy o ponad 11%

Wysoki popyt ze strony Chin miał wpływ na 14% zwyżkę ceny jednostkowej podrobów w unijnym eksporcie. Wysyłka mrożonego mięsa z UE do Hongkongu zmalała o 35% do 5,3 tys. ton, a do Chin była na poziomie podobnym do ubiegłorocznego – 22,3 tys. ton. W wywozie na rynek japoński i koreański dominowało mięso mrożone – odpowiednio 18 tys. ton – spadek o 20% i 19 tys. ton – wzrost o 64%. Wysoka zwyżka eksportu do Korei Płd. o 72% została spowodowana zmniejszeniem krajowej produkcji z uwagi na epidemię pryszczycy.

 

Sporo więcej niż przed rokiem wieprzowiny zakupiły także na rynku unijnym Amerykanie ze względu na niedostateczną podaż z produkcji wewnętrznej po zeszłorocznej epidemicznej biegunce świń (PED). Japonia zmniejszyła z kolei zakupy z e względu na odbudowę krajowej produkcji. Rośnie również znaczenie Australii wśród odbiorców unijnego mięsa, która w obrębie roku podwoiła import.

 

Największy wolumen mięsa i produktów wieprzowych wysłały na rynki trzecie Niemcy, Dania, Hiszpania, Holandia, Francja i Polska. Z grona czołowych eksporterów, większość krajów zanotowała zniżki eksportu, najsilniejsze spadki dotyczyły Polski, Włoch, Francji, Danii i Holandii. Zwiększyły za to sprzedaż na rynki trzecie m.in. Hiszpania i Niemcy.

 

Według FAMMU/FAPA, w styczniu br. państwa UE zakupiły w krajach trzecich 3,3 tys. ton mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych w wadze produktu o 11,6% więcej niż przed rokiem. W strukturze towarowej zakupów przeważały podroby i tłuszcze - 2,4 tys. ton. Najważniejszym ich dostawcą do UE była tradycyjnie Szwajcaria, gdzie przywóz z tego kraju zwiększył się o 6% do 1,7 tys. ton.



Tagi:
źródło: