| Autor: redakcja1

Rynek wieprzowiny w UE. W 2017 r. produkcja wyniesie 23,5 mln ton, spożycie - 32 kg/os., a eksport 2,5 mln ton

W II kwartale 2016 r. liczba ubojów żywca wieprzowego w krajach UE wzrosła o 3,2%, w porównaniu z 0,7% zwyżką odnotowaną w I kwartale br. Większej liczbie ubojów sprzyjała zwyżka wywozu mięsa wieprzowego do Chin.

Rynek wieprzowiny w UE. W 2017 r. produkcja wyniesie 23,5 mln ton, spożycie - 32 kg/os., a eksport 2,5 mln ton
Prawie wszystkie kraje Wspólnoty odnotowały wzrost produkcji lub też spowolnienie spadku wytwórczości tego gatunku mięsa w II kwartale br. Trzeba podkreślić, że zwyżka produkcji w II kwartale br. była przede wszystkim wynikiem zwiększonej liczby zwierząt rzeźnych kierowanych na ubój, a nie wynikała ze wzrostu wagi ubijanych świń.
 
W II połowie 2016 r. produkcja mięsa wieprzowego w krajach Unii będzie maleć, na co złoży się redukcja pogłowia loch oraz prosiąt. Spis zwierząt z maja/czerwca 2016 r. wykazał, że pogłowie loch u czołowych producentów wieprzowiny w Unii zmniejszyło się o 420 tys. sztuk. Do tego trzeba dodać jeszcze 300 tys. redukcję liczebności tych zwierząt zanotowaną w grudniu 2015 r. Największe spadki macior zanotowano w Polsce o 150 tys. sztuk, Niemczech o 107 tys. sztuk, Holandii o 53 tys. sztuk oraz we Francji o 29 tys. sztuk. Pogłowie tych zwierząt obniżyło się nawet w Hiszpanii o 34 tys. sztuk. Na podstawie tych danych, Komisja Europejska przewiduje, iż w 2016 r. produkcja netto mięsa wieprzowego w Unii zwiększy się o 1,1% do 23 mln 616 tys. ton. Wzrost ten będzie podyktowany popytem eksportowym płynącym z krajów trzecich oraz siną odbudową poziomu cen rynkowych. W 2017 roku produkcja wieprzowiny w Unii zmniejszy się prawdopodobnie 0,3%, osiągając poziom 23 mln 534 tys. ton.
 
Jak prognozuje Komisja Europejska, w 2016 r. kraje Wspólnoty wyeksportują 2 mln 714 tys. ton towarów z mięsa wieprzowego, tj. o 24% więcej niż w 2015 r. Wzrost ten będzie wynikiem głównie zwiększonego wywozu do Chin, gdzie popyt na wieprzowinę jest wysoki za sprawą procesów restrukturyzacyjnych zachodzących w sektorze. W okresie pierwszych siedmiu miesięcy br. unijny eksport świeżej i mrożonej wieprzowiny zwiększył się o 54%, w tym do Chin wzrósł ponad trzykrotnie, wynosząc 622,2 tys. ton. Do tego można dodać 76% wzrost wysyłek do Hongkongu do poziomu blisko 67 tys. ton. Warto podkreślić, że w I połowie 2016 r. Chińczycy sprowadzili łącznie tyle samo wieprzowiny, co w całym 2015 r.
 
Zdaniem FAMMU/FAPA, wszystkie kraje Wspólnoty wysyłające wieprzowinę na ten rynek podwoiły lub potroiły wolumen wywozu od początku 2015 r. Największy udział w unijnym eksporcie tego gatunku mięsa do Państwa Środka osiągnęły Niemcy - 31% udziału, Hiszpania - 19% oraz Dania - 17%. Ze względu na epidemię afrykańskiego pomoru świń (ASF) w wyścigu o rynek chiński nie może uczestniczyć Polska. Biorąc pod uwagę kurs walutowy euro/yuan, produkcję w Unii oraz spodziewane spowolnienie ekonomiczne w Chinach, które odbija się na popycie konsumenckim, można oczekiwać, że w najbliższych miesiącach wspólnotowy wywóz mięsa na ten rynek nieco się obniży. W 2017 roku unijny eksport mięsa wieprzowego może zmaleć o 5% do 2 mln 578 tys. ton.

Czytaj dalej na następnej stronie...


Tagi:
źródło: