| Autor: redakcja1

Rynek wieprzowiny w UE. W 2017 r. produkcja wyniesie 23,5 mln ton, spożycie - 32 kg/os., a eksport 2,5 mln ton

W II kwartale 2016 r. liczba ubojów żywca wieprzowego w krajach UE wzrosła o 3,2%, w porównaniu z 0,7% zwyżką odnotowaną w I kwartale br. Większej liczbie ubojów sprzyjała zwyżka wywozu mięsa wieprzowego do Chin.

Rynek wieprzowiny w UE. W 2017 r. produkcja wyniesie 23,5 mln ton, spożycie - 32 kg/os., a eksport 2,5 mln ton
Niemniej jednak, oprócz Chin w pierwszych siedmiu miesiącach 2016 r. unijny eksport wieprzowiny zwiększył się także na inne ważne rynki, tj. do Japonii o 13%, na Filipiny o 26%, do Stanów Zjednoczonych o 31% oraz do Wietnamu o 134%.
 
Pomimo powrotu dostawców wieprzowiny z USA na rynek światowy, po epidemii wirusowej biegunki świń (PEDV) w 2014 r., w I połowie br. Amerykanie wyeksportowali tyle samo wieprzowiny, co przed rokiem. I właśnie tym chyba można wytłumaczyć większy poziom unijnego wywozu wieprzowiny do Japonii niż się wcześniej spodziewano. Nie należy natomiast oczekiwać szybkiego powrotu unijnej wieprzowiny na rynek rosyjski. Embargo wprowadzone w 2014 r. będzie dalej utrzymane do końca 2016 r., a także w 2017 r. Po wprowadzeniu przez Moskwę zakazu importu na unijne produkty rolno-spożywcze, Rosja skierowała swoje zainteresowanie ku innym globalnym dostawcom przede wszystkim z Ameryki Południowej, którzy mogli zastąpić produkty unijne.
 
Przed embargiem Rosja była największym rynkiem zbytu na unijną wieprzowinę, tj. świeża, chłodzona, produkty, tłuszcze, przetwory, gdzie trafiało 24% całego wspólnotowego eksportu - 800 tys. ton w wadze produktu. Największymi dostawcami z Unii na ten rynek były: Niemcy, Dania, Hiszpania, Francja, Holandia oraz Polska. Z krajów tych pochodziło w sumie 80% całego unijnego eksportu kierowanego do Rosji. Dostarczano przede wszystkim mrożoną wieprzowinę - 43%, tłuszcze wieprzowe - 32% oraz podroby - 15%. Import mięsa wieprzowego do Wspólnoty pozostaje nadal marginalny. W 2016 r. oraz w 2017 r. wyniesie on 13 tys. ton.
 
W 2016 r. spożycie wieprzowiny ogółem w Unii obniży się prawdopodobnie o 1,3% do 20 mln 914 tys. ton, a w 2017 r. wzrośnie o 0,3% do 20 mln 968 tys. ton. Konsumpcja tego gatunku mięsa przypadająca na jednego mieszkańca obniży się zaś o 1,6% do 31,9 kg/osobę w 2016 r., po czym utrzyma się na podobnym poziomie w 2017 r. Spadek spożycia w 2016 r. będzie wynikiem rosnącego wywozu wieprzowiny na rynek chiński, co wpłynie na pewne luki podażowe na rynku wewnętrznym Wspólnoty.
 
Według danych Komisji Europejskiej w okresie I-VII 2016 r. kraje Wspólnoty wyeksportowały do krajów trzecich łącznie 2 mln 424 tys. ton wieprzowiny, czyli żywiec, mięso, produkty mięsne, w ekwiwalencie mięsa, tj. o 36,7% więcej niż przed rokiem. Największymi odbiorcami tego gatunku mięsa były Chiny - 1 mln 157 tys. ton, Japonia - 219,8 tys. ton, Hongkong - 199 tys. ton, Korea Południowa - 130,6 tys. ton, Filipiny - 128,8 tys. ton oraz Stany Zjednoczone - 73,9 tys. ton.

Czytaj dalej na następnej stronie...


Tagi:
źródło: