| Autor: redakcja1

I wiesz, co jesz - Burak

Burak tak popularny, tak znany, ale czy rzeczywiście znamy jego niesamowite właściwości? Czy zdajemy sobie sprawę z tego jakie bogactwa dla naszego zdrowia skrywa w swym czerwonym wnętrzu?

I wiesz, co jesz - Burak
Tonik z buraka
 
Składniki:
  • 1 burak,
  • 0,5 szklanki poszatkowanej kapusty,
  • 0,25 szklanki wody.
Wykonanie: Zblendować buraka z poszatkowaną kapustą i wodą. Przenieść pastę do naczynia z kostkami lodu i co jakiś czas przecierać twarz lodową kostką nasączoną otrzymaną miksturą.
 
Syrop na kaszel
 
Składniki:
  • 3 duże buraki,
  • cukier.
Wykonanie: Buraki umyć, obciąć ogonki, ale nie obierać. Wyciąć w środku duże stożkowe otwory. Wsypać do nich cukier i wstawić do piekarnika. Piec do czasu aż buraki zmiękną, a w otworach pojawi się syrop. Małym dzieciom można podawać 1 łyżeczkę takiego syropu dziennie, starsze dzieci mogą pić po 1 łyżeczce kilka razy dziennie.
 
Koktajl na anemię
 
Składniki:
  • 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z buraka,
  • pół cytryny,
  • 1 łyżeczka soku z dzikiej róży,
  • 1 szkl kefiru.
Wykonanie: Sok z buraka wymieszać z sokiem z dzikiej róży i z sokiem z cytryny. Dodać kefir i wymieszać. Pić 2 razy dziennie po 1 szklance.
 
Kwas na wątrobę
 
Składniki:
  • 1 kg buraków,
  • 2,5 l letniej przegotowanej wody,
  • kromka żytniego chleba.
Wykonanie: buraki opłukać, obrać i pokroić w plastry. Ułożyć w glinianym naczyniu lub szklanym słoju. Zalać wodą, a na wierzchu położyć kromkę żytniego chleba. Odstawić w chłodne miejsce na 5 dni. Po tym czasie barszcz przelać do butelek, zakorkować je i odstawić w spiżarni lub innym ciemnym miejscu. Pić pół szklanki takiego napoju po głównych posiłkach, tj. 3 razy dziennie.

Czytaj dalej na następnej stronie...


Tagi:
źródło: