| Autor: redakcja1

I wiesz, co jesz - Burak

Burak tak popularny, tak znany, ale czy rzeczywiście znamy jego niesamowite właściwości? Czy zdajemy sobie sprawę z tego jakie bogactwa dla naszego zdrowia skrywa w swym czerwonym wnętrzu?

I wiesz, co jesz - Burak
Sałatka z botwinką
 
Składniki:
  • 2 pęczki młodych liści botwinki,
  • sałata rzymska,
  • 10 cienkich plastrów szynki parmeńskiej,
  • 2 malinowe pomidory,
  • pęczek rzodkiewek,
  • olej, sok z cytryny,
  • miód akacjowy,
  • 2 łyżki wytrawnego wina,
  • 1/2 cebuli,
  • 4 łyżki oliwy z pestek winogron,
  • sól, pieprz.
Wykonanie: Sos - dokładnie wymieszać oliwę z pestek winogron, wino, dwie łyżki wody i sok z cytryny. Dodać startą na tarce cebulę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać kroplę miodu akacjowego.
 
Sałatę opłukać zimną wodą i osuszyć. Porwać liście botwinki na nieduże kawałki. Rzodkiewki umyć pod bieżącą wodą i pokroić w niezbyt cienkie plasterki. Umyte i osuszone pomidory podzielić na cząstki. Warzywa przełożyć do szklanej salaterki. Polać przygotowanym sosem tuż przed podaniem na stół, żeby sałatka wyglądała świeżo. Na końcu dodać plastry szynki.
 
Zupa buraczkowa
 
Składniki:
  • por,
  • młoda cebulka,
  • korzeń pietruszki,
  • kilka marchewek,
  • kilka ziemniaków,
  • korzeń selera,
  • kilka buraków,
  • odrobina cytryny,
  • zioła i przyprawy wedle uznania,
  • łuskane ziarno słonecznika,
  • oliwa z oliwek.
Wykonanie: Na dnie garnka poddusić pokrojony drobno por i cebulkę w oliwie z oliwek wymieszanej z wodą. Dodać drobno pokrojone warzywa.
 
Długość gotowania uzależniona jest od oczekiwanego efektu w postaci zupy rozgotowanej i zawiesistej lub wywaru z chrupiącymi warzywami. Jakieś 5-10 minut przed końcem gotowania należy dodać do zupy świeże, posiekane zioła, odrobinę cytryny oraz na suchej patelni podprażyć słonecznik, którym z kolei należy posypać zupę.

Czytaj dalej na następnej stronie...


Tagi:
źródło: