| Autor: redakcja1

Maj na działce, w ogrodzie i w sadzie...

Maj to zdaniem wielu osób najpiękniejszy miesiąc w roku. Nazwa miesiąca pochodzi od łacińskiej nazwy Maius. Określenie "maić" w języku polskim znaczy tyle samo - co stroić. Maj to również określenie młodej zieleni, która w całej swej okazałości występuje właśnie w tym miesiącu. To wtedy kwitną konwalie, czerwone maki, niezapominajki, czeremcha, jaśmin, a w przydomowych ogródkach tulipany, narcyzy, piwonie i różne odmiany lilaków. Z polskich sadów niesie się woń kwitnących jabłoni, grusz, wiśni, czy czereśni.

Maj na działce, w ogrodzie i w sadzie...
Ziemię dobrze jest napowietrzać poprzez płytkie nakłuwanie; w przypadku niewielkich powierzchni z powodzeniem można wykorzystać do tego działania drewniany palik; na większej powierzchni trawnika stosujemy walec kolczasty. Latem trawnik kosimy 1-2 razy w tygodniu. Dla trawników użytkowych wysokość koszenia wynosi około 4-5 cm, dla trawników w miejscach zacienionych: 5-6 cm. Podczas suszy pamiętać należy o obfitym podlewaniu. Ściętą trawę warto zagospodarować ją na kompost.
 
Nie można zapominać o tym, że wypalanie zarośli, uschniętych chwastów i traw na łąkach i w przydrożnych rowach to przyczyna bardzo niekorzystnych zmian jakim ulegają siedliska trawiaste. Giną wtedy nie tylko pożądane gatunki traw i innej roślinności, ale także pożyteczna flora, bakterie i grzyby. Giną też owady i inne zwierzęta - między innymi ptaki, które swoje gniazda założyły właśnie w tych miejscach.
 
Właśnie teraz jest najlepsza pora, aby dokończyć w ogrodach prace siewne. w maju pielęgnacja grządek z warzywami polega na pieleniu, podlewaniu i spulchnianiu gleby. Bardzo ważnym elementem upraw ogrodowych jest płodozmian. Należy bezwzględnie przestrzegać właściwego płodozmianu. Jeżeli bowiem przez kilka kolejnych lat będziemy uprawiać warzywo na tej samej grządce - gleba ulegnie zmęczeniu i plony będą coraz słabsze. Sposobem na to zjawisko jest przemienne uprawianie warzyw silnie i słabo wyjaławiających glebę, czyli wspomniany płodozmian. Najlepiej podzielić ogród na trzy części i dla każdej z nich sporządzić odrębny plan uprawy.
 
Zakładając, że grządki pierwszego roku są nawiezione nawozem organicznym uprawiamy na nich warzywa silnie wyjaławiające. Są to między innymi ogórki, selery, kalafiory, kapusta biała, czerwona i włoska. Na grządkach drugiego roku możemy uprawiać cebulę, por, marchew, szpinak, sałatę, jarmuż, kalarepę, pietruszkę korzeniową i buraki korzeniowe. Grządki trzeciego roku obsadzamy warzywami słabo wyjaławiającymi glebę. Mogą to być na przykład: fasola, groch, pietruszka naciowa, bób, rzodkiewka, rzepa jadalna czy rzodkiew czarna. Jesienią każdego roku świeżym nawozem organicznym nawozimy jedynie trzecią część ogrodu i stosujemy płodozmian według planu na kolejne lata.

Czytaj dalej na następnej stronie...


Tagi:
źródło: