| Autor: redakcja1

Zboże i jesienne szkodniki. Pamiętaj o systematycznym monitoringu swoich upraw

W ostatnich tygodniach warunki atmosferyczne w całym kraju są raczej niekorzystne. Wiele prac związanych z siewami, a także zabiegami chemicznymi jest opóźnionych z powodu długotrwałych opadów deszczu i niskich temperatur. To z kolei sprzyja rozwojowi szkodników.

Dosyć znanym chrząszczem, który powoduje spore szkody w uprawach jest łokaś garbatek o długości 12-16 mm o czarnym ubarwieniu ciała. Natomiast larwa przednią część ma kasztanowo-brązową, pozostałą – żółtą. Osiąga rozmiar do 3 cm. Posiada silnie rozbudowany aparat gębowy typu gryzącego oraz spłaszczoną głowę ułatwiającą drążenie tuneli w glebie. Szkodliwe jest głównie stadium larwy, które drążą w glebie kanały. W dzień schowane pod powierzchnią ziemi, natomiast nocą żerują na młodych liściach zbóż. Ich negatywne działanie jeszcze bardziej wzrasta wczesną wiosną. Należy wypatrywać uszkodzeń młodych liści oraz występowania małych otworów w glebie o średnicy ok. 6 mm będących wejściem do korytarzy. Próg ekonomicznej szkodliwości to dwie larwy bądź 4 uszkodzone rośliny na metr kwadratowy.
 
Równie niebezpieczna dla roślin jest ploniarka zbożowa. W tym przypadku szkodliwa jest larwa osiągająca długość do 4,5 mm o ciele smukłym. Podczas rozwoju zmienia soją barwę, przy czym na początku jest biała, a w późniejszych fazach żółtawo-zielona. Żerują na młodych roślinach zbóż uszkadzając ich liść sercowy oraz zawiązki liści wewnętrznych. Tak uszkodzone liście żółkną dając się łatwo wyciągnąć. Pogryzione oziminy zamierają lub nadmiernie się krzewią. Aby zapobiec atakowi szkodnika należy wypatrywać nalotu muchówek, czyli form dorosłych o czarnej barwie i długości 2 mm bądź objawów żerowania larw. Próg ekonomicznej szkodliwości wynosi 6 jaj.
 
Jednym z największych powszechnych szkodników są rolnice, gdzie formą szkodliwą jest gąsienica, która może osiągnąć rozmiar nawet 60 mm. Ubarwienie ciała jest oliwkowo-szare z silnym woskowym połyskiem. W sytuacji zagrożenia zwija się spiralnie. Powoduje ogromne straty, które występują na początku rozwoju rośliny uprawnej. Poprzez wyjadanie całych roślin sprawia, że pojawiają się puste place. Podstawą monitoringu prowadzonego w celu znalezienia gąsienic jest obserwowanie czy szczególnie od brzegów pól nie zanikają rośliny oraz wykopki ziemi na kilka-kilkanaście cm. Próg ekonomicznej szkodliwości to 6 gąsienic przed siewem.
 
To tylko kilka najbardziej popularnych spośród wszystkich jesiennych szkodników zbóż. Dlatego też warto i należy stale monitorować uprawy by uniknąć strat lub w porę je zniwelować.


Tagi:
źródło: