Partner portalu




BIEŻĄCE NOTOWANIA




Ceny mleka w Polsce nadal spadają


Dodano: 21.06.2016

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Na rynku krajowym w kwietniu, pod wpływem niskich cen na rynkach globalnych, ceny mleka surowego i produktów jego przerobu nadal malały - podają Jadwiga Seremak-Bulge i Teresa Zdziarska z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Ceny mleka w Polsce nadal spadają

Jesteś w kategorii wiadomości: Bydło i mleko


Średnia cena skupu mleka zmniejszyła się do 102,35 zł/hl, czyli o 3,3% w porównaniu z miesiącem poprzednim i o 12,1% w stosunku do kwietnia 2015 r. W pierwszych czterech miesiącach br. poziom cen skupu mleka wyniósł 107,28 zł/hl i był o 10,6% mniejszy niż w porównywalnym okresie 2015 r.
 
W kierunku spadków cen działają rosnące dostawy mleka do mleczarni. W kwietniu skupiono 941,7 mln l mleka, a więc więcej o 2,2% niż w marcu i o 6,4% niż przed rokiem. Od stycznia do kwietnia rolnicy dostarczyli ponad 3,6 mld l mleka, tj. wzrost o 9% niż rok temu.
 
Względem utrzymujących się obniżek cen skupu mleka targowiskowe ceny krów dojnych zmniejszyły się w porównaniu z marcem o 7% do 3027 zł/szt. Podrożały z kolei jałówki 1-roczne o 2,7% do 1976 zł/szt. W odniesieniu do kwietnia 2015 r. krowy były o 0,5% tańsze, a jałówki o 3,3% droższe.
 
Ceny zbytu przetworów mlecznych spadły o 0,5% w porównaniu z marcem. Pod wpływem dużej podaży i niskich cen otrzymywanych w eksporcie głównie potaniały przetwory trwałe. Najgłębsze były spadki cen serów dojrzewających o 1,8-4,5% oraz pełnego mleka w proszku o 4,2%. Ceny masła w blokach i masła konfekcjonowanego zmniejszyły się o 3,0-3,1%, przy obniżkach cen masła z dodatkiem oleju o 1,3%. Najmniej w grupie produktów trwałych potaniało chude mleko w proszku o 0,8%.

Czytaj dalej na następnej stronie...
--PODZIAL--
Zmiany cen przetworów świeżych były różnokierunkowe, ale przeważały wzrosty. Najbardziej zwyżkowały ceny mleka skondensowanego o 4,8%. Podrożały też serki twarogowe i homogenizowane o 0,3-0,7%, świeże mleko tłuste w kartonie, chude mleko UHT o 0,5-0,6% oraz tłusty ser twarogowy o 0,1%. Potaniał z kolei jogurt owocowy o 1,1%, świeże mleko półtłuste w kartonie, półtłuste mleko UHT o 0,5-0,6% oraz niektóre rodzaje śmietany o 0,2-0,4%. Ceny innych świeżych przetworów mlecznych pozostały na poziomie z marca.
 
W okresie styczeń-kwiecień br. poziom cen zbytu przetworów mlecznych był o 6% mniejszy niż w tym samym okresie przed rokiem, na czym zaważyła obniżka cen produktów trwałych, czyli serów dojrzewających o 12-14%, odtłuszczonego mleka w proszku o 13%, pełnego proszku mlecznego o 10% oraz masła konfekcjonowanego i w blokach o 7-8%, a także mleka UHT o 7-12%.
 
Dynamicznie wzrastający skup mleka sprawia, że mimo niskich cen otrzymywanych w eksporcie zakłady mleczarskie zwiększają produkcję. W marcu, w odniesieniu do lutego, wzrosła produkcja wszystkich przetworów, w tym najbardziej masła o 21% i chudego mleka w proszku o 18%.

źródło: Gospodarz.pl/Rynek Rolny 6(304) foto: istock


Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl