Partner serwisu Bydło i mleko
Kategorie
Zobacz również tu
-
MKiŚ o nowym podatku od aut spalinowych
2024-05-01 -
Grupa robocza „Owoce i warzywa”
2024-04-30 -
Na stacjach paliw ceny pozostają stabilne
2024-04-30 -
Użytkowanie gruntów rolnych
2024-04-30 -
Powierzchnia obszarów wiejskich
2024-04-30
Poznaj produkty
-
Zakrętarka pneumatyczna 1/2" BETA 1927CD
2011-05-11 -
CASE - NEW HOLLAND Szyba tylna zielona
2011-12-14 -
Rozrzutnik obornika SIPMA 800 ZEFIR
2013-10-14 -
Podcinacz do krzewów FORMER
2023-10-10 -
System nawilżający - system dyszowy
2012-11-28
Rynek mleka w Polsce
Według najnowszych danych GUS, w maju 2016 r. dynamika wzrostu skupu mleka spowolniła. Skup mleka wyniósł 981,5 mln l i był o 1,7% wyższy niż w analogicznym okresie przed rokiem – podaje Bank BGŻ BNP Paribas.
Dla porównania w pierwszych czterech miesiącach bieżącego roku dynamika skupu mleka przez zakłady mleczarskie wyniosła 8,9%. W dodatku mimo że ceny skupu mleka w maju br. były o 28% niższe od notowanych dwa lata temu, to skup mleka w tym okresie zwiększył się o 5,2%.
Co więcej należy pamiętać, że wolniejszy wzrost skupu częściowo związany jest z tym, że od kwietnia podstawą do rocznych porównań są miesiące ubiegłego roku, kiedy przestało już obowiązywać kwotowanie mleka i skup tego surowca wyraźnie przyspieszył, stąd baza do porównań jest wyższa.
W sumie w pierwszych pięciu miesiącach 2016 r. do skupu trafiło 4,6 mld l mleka, czyli o 7,3% więcej w relacji rocznej. W związku z tym zakłady mleczarskie wyraźnie zwiększają produkcję wyrobów. Głównie wzrosła produkcja masła, w maju br. była aż o 17,7% większa niż przed rokiem. Tak duży wzrost produkcji masła związany jest częściowo z rosnącym popytem eksportowym. Łącznie w pierwszych pięciu miesiącach 2016 r. wyprodukowano o 16,8% więcej masła w odniesieniu do roku ubiegłego.
W okresie I-V 2016 r. produkcja mleka w proszku zwiększyła się o 16,8%, jednak w ostatnim miesiącu analizowanego czasu dynamika obniżyła się. Z kolei produkcja serów świeżych wzrosła o 6,3%, dojrzewających o 3,7%, a mleka płynnego przetworzonego o 1,3%. Natomiast zmniejszyła się produkcja śmietany o 1,3%, a jogurtów o 8,8%.
Co ważniejsze, wg danych GUS za I kw. 2016 r. zapasy w zakładach zajmujących się przetwórstwem mleka wyraźnie wzrosły. Zapasy odtłuszczonego mleka w proszku w porównaniu z I kw. ub. r. o blisko 70% do 20,4 tys. t, a masła o ponad 50% do 4,4 tys. t. W zakładach składowanych było również o 25% więcej serów dojrzewających, tj. 10,6 tys. t. Tylko zapasy serów świeżych zmniejszyły się o 2,7% do 2,5 tys. t.