| Autor: mikolaj

I wiesz, co jesz - jajko

Zapraszamy do zapoznania się z kolejną częścią naszych kulinarnych opowieści. Bohaterem świątecznej edycji "I wiesz, co jesz" na Portalu Gospodarz.pl jest... jajko. Tekst został do nas nadesłany przez jedną z naszych czytelniczek. Dziękujemy i prosimy o więcej.

I wiesz, co jesz - jajko
4. Jajka faszerowane
 
Składniki:
6 jajek
10 dag pieczarek
Sól
Pieprz
Natka pietruszki
½ szklanki tartej bułki
Olej do smażenia
 
Przygotowanie:
Jajka umyć, ugotować na twardo, ostudzić. Przeciąć ostrym nożem wzdłuż na połowę, wraz ze skorupką. Jajka wyjąć ze skorupek i drobno posiekać. Pieczarki oczyścić, opłukać i pokroić  w drobną kostkę. Następnie podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Po ostudzeniu wymieszać pieczarki z jajkiem i natką pietruszki. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Przygotowanym farszem wypełnić skorupki, wyrównać powierzchnię i panierować w bułce tartej. Smażyć na złoty kolor.

5. Zabajone

Składniki:
6 żołtek
6 łyżek cukru
1 szklanka (niepełna) półwytrawnego wina Marsala
 
Przygotowanie
Niewysoki garnek napełnić do połowy wodą i wodę zagotować. Żółtka ubić  z cukrem używając miksera lub trzepaczki. Gdy masa będzie gęsta i puszysta, ustawić miseczkę z masą nad parą, w taki sposób aby nie dotykała powierzchni wody. Powoli wlewając wino, energicznie ubijać mikserem. Gdy rozrzedzona masa ponownie stanie się puszysta  i gęsta ściągnąć miskę  z ognia i ubijać jeszcze przez 2 minuty. Zabajone można podawać z sałatką owocową, na gorąco lub na zimno.
 
Zastosowanie jaj w kosmetyce:
 
Jajko posiada wiele właściwości wykorzystywanych w kosmetyce. Jajko można wykorzystać na wiele sposobów do ze względu na bardzo szeroki wachlarz jego właściwości np. do  ujędrnienia i nawilżenia skóry (żółtko), zmatowienia cery tłustej i zamknięcia rozszerzonych porów (białko), odżywienia włosów. Żółtko bogate jest w witaminy A, B i E oraz minerały, jak: jod, żelazo i fosfor. Białko natomiast ma właściwości ściągające i odmładzające.


Mleczko do cery suchej

Żółtko
Stołowa łyżka octu owocowego
Łyżka cukru trzcinowego
Pół szklanki oleju.

Dobrze przygotowany preparat powinien mieć konsystencję mleczka. Niewielką ilością mleczka należy przecierać twarz przez kilka dni przed snem. Następnie spłukiwać wodą.


Matująca maseczka dla cery tłustej

Do ubitej z białek piany należy dodać kilka kropli soku z cytryny i delikatnie mieszamy. Tak przygotowaną mieszankę nałożyć okrężnymi ruchami na twarz. Po około 20 minutach zmyć maseczkę letnią wodą. Maseczkę najlepiej nakładać tylko na „strefę T” – czoło, nos i brodę.


Czytaj dalej na następnej stronie...


Tagi:
źródło: