| Autor: redakcja1

Karp, czyli król wśród wigilijnych potraw. Sprawdź nasze przepisy

Większość z nas co roku jako główną potrawę wigilijną podaje karpia przyrządzonego na jeden z wielu sposobów. W końcu w każdej rodzinie istnieją przepisy przekazywane od pokoleń. My dziś postanowimy uchylić rąbka tajemnicy niektórych przepisów członków naszej redakcji.

Karp, czyli król wśród wigilijnych potraw. Sprawdź nasze przepisy
Karp na słodko
 
Składniki:
  • wypatroszony karp w całości
  • sok z cytryny
  • sól
  • kilka pierników
  • włoszczyzna
  • mała paczka migdałów w płatkach
  • 2 małe paczki rodzynek
  • 3 łyżki cukru
  • śmietana
  • pół szklanki czerwonego wina
  • cukier do smaku
Wykonanie:
 
Wypatroszoną rybę skropić cytryną i na 1-2 godziny włożyć do lodówki. Następnie posolić ją i zostawić na godzinę. W międzyczasie wrzucić do garnka włoszczyznę i gotować tak na pół miękko. Odcedzić warzywa i przełożyć do brytfanny, gdzie będzie się gotować rybę. Włożyć rybę do włoszczyzny i zalać ją wodą. Gotować 30-40 minut na małym ogniu.
 
Wywar z włoszczyzny gotować na małym ogniu i dodawać kolejno rozkruszone pierniki, płatki migdałów i rodzynki. Następnie należy skarmelizować 3 łyżki cukru i dodać do wywaru. Na samym końcu należy dodać czerwonego wina i zaciągnąć śmietaną by sos uzyskał gęstą konsystencję i brązowy kolor. Dodać cukru i soli do smaku.
 
Rybę ułożyć na półmisku wyłożonym łazankami i polać przygotowanym sosem.
 
Zupa rybna z karpia
 
Składniki:
  • 3-4 głowy z karpia
  • włoszczyzna
  • liść laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 5 ziarenek pieprzu
  • gałka muszkatołowa
  • pół łyżeczki masła
  • śmietana
  • sól do smaku
Wykonanie:
 
Głowy karpia oczyścić i zalać zimną wodą, posolić i dodać wszystkie składniki. Ugotowaną zupę odcedzić i doprawić do smaku. Zabielić śmietaną. Dodać na koniec niewielką ilość drobno startej gałki muszkatołowej. Do tak przygotowanej zupy należy dodać pół łyżeczki masła.
 
Zupę można podawać z pasztecikami.
 
Zupa z karpia
 
Składniki:
  • 3/4 kg warzyw łącznie (marchew, pietruszka, seler, cebula, czosnek, liść laurowy)
  • magi
  • śmietana
  • mąka
  • 3 głowy karpia (może być również mięso z pozostałych części karpia)
Wykonanie:
 
Głowy karpia oczyścić i zalać zimną wodą, posolić. Gotować na wolnym ogniu 30 min. Odcedzić, obrać z mięsa, które następnie z powrotem umieścić w wywarze. Do wywaru dodać marchew, seler, pietruszkę, cebulę, czosnek, liść laurowy, magi (warzywa w całości). Przyprawić do smaku. Gotować przez kolejne 30 minut. Po tym czasie odcedzić zupę, pozostawiając jedynie mięso karpia. Następnie zaciągnąć (0,5 - 0,75 szkl. śmietany wymieszanej z 1 łyżką mąki).
 
Zupę rybną można podawać z łazankami.


Tagi:
źródło: