Karp na słodko
Składniki:
-
wypatroszony karp w całości
-
sok z cytryny
-
sól
-
kilka pierników
-
włoszczyzna
-
mała paczka migdałów w płatkach
-
2 małe paczki rodzynek
-
3 łyżki cukru
-
śmietana
-
pół szklanki czerwonego wina
-
cukier do smaku
Wykonanie:
Wypatroszoną rybę skropić cytryną i na 1-2 godziny włożyć do lodówki. Następnie posolić ją i zostawić na godzinę. W międzyczasie wrzucić do garnka włoszczyznę i gotować tak na pół miękko. Odcedzić warzywa i przełożyć do brytfanny, gdzie będzie się gotować rybę. Włożyć rybę do włoszczyzny i zalać ją wodą. Gotować 30-40 minut na małym ogniu.
Wywar z włoszczyzny gotować na małym ogniu i dodawać kolejno rozkruszone pierniki, płatki migdałów i rodzynki. Następnie należy skarmelizować 3 łyżki cukru i dodać do wywaru. Na samym końcu należy dodać czerwonego wina i zaciągnąć śmietaną by sos uzyskał gęstą konsystencję i brązowy kolor. Dodać cukru i soli do smaku.
Rybę ułożyć na półmisku wyłożonym łazankami i polać przygotowanym sosem.
Zupa rybna z karpia
Składniki:
Wykonanie:
Głowy karpia oczyścić i zalać zimną wodą, posolić i dodać wszystkie składniki. Ugotowaną zupę odcedzić i doprawić do smaku. Zabielić śmietaną. Dodać na koniec niewielką ilość drobno startej gałki muszkatołowej. Do tak przygotowanej zupy należy dodać pół łyżeczki masła.
Zupę można podawać z pasztecikami.
Zupa z karpia
Składniki:
-
3/4 kg warzyw łącznie (marchew, pietruszka, seler, cebula, czosnek, liść laurowy)
-
magi
-
śmietana
-
mąka
-
3 głowy karpia (może być również mięso z pozostałych części karpia)
Wykonanie:
Głowy karpia oczyścić i zalać zimną wodą, posolić. Gotować na wolnym ogniu 30 min. Odcedzić, obrać z mięsa, które następnie z powrotem umieścić w wywarze. Do wywaru dodać marchew, seler, pietruszkę, cebulę, czosnek, liść laurowy, magi (warzywa w całości). Przyprawić do smaku. Gotować przez kolejne 30 minut. Po tym czasie odcedzić zupę, pozostawiając jedynie mięso karpia. Następnie zaciągnąć (0,5 - 0,75 szkl. śmietany wymieszanej z 1 łyżką mąki).
Zupę rybną można podawać z łazankami.