Wyniki kontroli przeprowadzonych przez IJHAR-S w I kwartale 2015 r.

W I kwartale 2015 r. Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrole w zakresie jakości handlowej m.in.: serów (podpuszczkowych, pleśniowych, kozich, owczych, topionych), serków smakowych (homogenizowanych, do smarowania itp.), mlecznych napojów fermentowanych, tłuszczów mlecznych, musztardy, chrzanu, majonezów i sosów majonezowych, napojów spirytusowych (w tym przede wszystkim wódki i likierów), owoców cytrusowych, kiwi, winogron, grejpfrutów, awokado, ananasów, mango oraz papryki i sałaty. Ponadto w zakresie znakowania kontrolą objęto analogi przetworów mlecznych. Kontrolę jakości handlowej musztardy przeprowadzono po raz pierwszy.

Wyniki kontroli przeprowadzonych przez IJHAR-S w I kwartale 2015 r.
  • Skład, m.in.:
brak w wykazie składników wszystkich surowców użytych do produkcji (np. substancji konserwującej, barwnika);
brak podkreślenia nazwy składnika powodującego alergie lub reakcje nietolerancji za pomocą pisma wyraźnie odróżniającego ją od reszty wykazu składników (np. gorczycy, mleka, lecytyny sojowej);
użycie sformułowania typu „nie zawiera konserwantów, bez barwników, bez zagęstników” w oznakowaniu przetworów mlecznych oznakowanych jako „naturalne”, do których z zasady nie wolno dodawać substancji dodatkowych;
podanie w oznakowaniu jogurtu naturalnego informacji „bez dodatku cukru” w sytuacji, gdy cukier nie jest niezbędny do wytworzenia przedmiotowego produktu;
brak informacji odnośnie procentowej zawartości składnika podkreślonego w nazwie lub kojarzonego z daną nazwą, a także podanie jej niezgodnie z prawdą (np. zawartości żółtka jaja i tłuszczu w „majonezie”);
podanie składników bez zachowania porządku malejącego według ich masy.
  • Ilość, np. podanie na opakowaniu różnych informacji dotyczących ilości nominalnej (na kubeczku „masa netto 400 g”, a na wieczku „400 ml”).
  • Pochodzenie, np.:
zamieszczenie na etykiecie napoju spirytusowego opisu sugerującego, że użyte do produkcji śliwki pochodzą z sadu znajdującego się na terenie jednej z polskich gmin, podczas gdy faktycznie surowiec był importowany z Mołdawii;
zastosowanie grafiki przedstawiającej góry oraz określenia odnoszącego się do Tatr w nazwie wyrobu, podczas gdy zarówno użyte składniki jak i miejsce produkcji wyrobu nie miały związku z tym rejonem.

Czytaj dalej na następnej stronie...


Tagi:
źródło: