| Autor: redakcja6

Zobacz listę odmian zalecanych do uprawy w województwie lubelskim w 2013 roku

Centralny Ośrodek Badania Odmian Roślin Uprawnych w Ciciborze Dużym opracował wykaz zalecanych do uprawy odmian zbóż jarych, ozimych oraz grochu, rzepaku i ziemniaków na terenie województwa lubelskiego w 2013 roku.

Zobacz listę odmian zalecanych do uprawy w województwie lubelskim w 2013 roku
b) Pszenica ozima:
  • Legenda – odmiana jakościowa z grupy A; dość duża mrozoodporność; duża odporność na mączniaka , rdzę brunatną i septoriozę plew duża, na septoriozę liści, fuzariozę kłosów i choroby podstawy źdźbła
  • Natula – odmiana jakościowa z grupy A; średnia mrozoodporność; dość duża odporność na mączniaka prawdziwego, rdzę brunatną i septoriozę plew, średnia – na brunatną plamistość liści i choroby podstawy źdźbła, dość mała – na septoriozę liści i fuzariozę kłosów
  • Ostroga – odmiana jakościowa z grupy; średnia mrozoodporność; duża do bardzo dużej odporność na rdzę brunatną, dość duża – na brunatną plamistość liści, septoriozę liści i plew oraz choroby podstawy źdźbła, przeciętna – na a fuzariozę kłosów, dość mała na mączniaka
  • Tonacja – odmiana jakościowa z grupy A; duża mrozoodporność; duża odporność na septoriozę plew, dość duża - na septoriozę liści, fuzariozę kłosów i choroby podstawy źdźbła, średnia - na rdzę brunatną, mała - na mączniaka
  • Skagen – odmiana jakościowa z grupy A; średnia mrozoodporność; odporność na
    septoriozę liści i plew – duża, na mączniaka prawdziwego, rdzę brunatna, brunatną plamistość liści, fuzariozę kłosów – dość duża, na choroby podstawy źdźbła – średnia
  • Smuga – odmiana jakościowa z grupy A; średnia mrozoodporność; odporność na fuzariozę kłosów dość duża , na mączniaka – średnia, na septoriozę liści, septoriozę plew i choroby podstawy źdźbła – dość mała, na rdzę brunatną – mała
  • Bogatka – odmiana chlebowa z grupy B; prawie średnia mrozoodporność; odporność na
    mączniaka dość duża, na rdzę brunatną, septoriozę liści plew, fuzariozę kłosów i choroby podstawy źdźbła – średnia
  • Fidelius – odmiana chlebowa z grupy B; średnia mrozoodporność; odporność na
    mączniaka prawdziwego duża, na rdzę brunatną dość duża, na fuzariozę kłosów- średnia, na
    septoriozę plew i choroby podstawy źdźbła – dość mała
  • Jantarka – odmiana chlebowa z grupy B; dość dobra mrozoodporność; odporność na mączniaka prawdziwego, rdzę brunatną i septoriozę plew dość duża, na septoriozę liści i choroby podstawy źdźbła średnia, na fuzariozę kłosów dość mała
  • Meteor – odmiana chlebowa z grupy B; mała mrozoodporność; odporność na choroby zróżnicowana: na septoriozę liści i choroby podstawy źdźbła dość duża, na rdzę brunatną i mączniaka dość mała
  • Nutka – odmiana chlebowa z grupy B; mała mrozoodporność; Odporność na choroby zróżnicowana: na septoriozę liści i choroby podstawy źdźbła dość duża, na rdzę brunatną i mączniaka dość mała
 
c) Jęczmień jary
  • Atico – odmiana typy pastewnego; odporność na rynchosporiozę dość duża, na mączniaka, czarną plamistość i plamistość siatkową- średnia, na rdzę jęczmienia – dość mała
  • Basic - odmiana typu pastewnego; odporność na mączniaka prawdziwego, plamistość siatkową, rynchosporiozę i czarną plamistość dość duża, na rdzę jęczmienia średnia
  • Conchita - odmiana typu browarnego, o dobrej wartości technologicznej; odporność na rdzę
    jęczmienia – dość duża, mączniaka, rynchosporiozę, plamistość siatkową i czarną plamistość - średnia
  • Iron - odmiana typu pastewnego; odporność na rdzę jęczmienia i czarną plamistość dość duża, na plamistość siatkową i rynchosporiozę średnia, na mączniaka prawdziwego dość mała
  • KWS Olof - odmiana typu pastewnego; odporność na mączniaka prawdziwego i czarną plamistość – dość duża, na plamistość siatkową, rdzę jęczmienia i rynchosporiozę – średnia
  • Stratus - odmiana typu browarnego; wartość technologiczna ziarna dobra; zdrowotność przeciętna
  • Suweren - odmiana typu pastewnego. Odporność na plamistość siatkową, rdzę jęczmienia i rynchosporiozę – średnia, na czarną plamistość – dość mała, na mączniaka prawdziwego - mała
czytaj dalej na następnej stronie...


Tagi:
źródło: