Eksport mięsa i jego przetworów

W okresie I-IV 2022 roku, odnotowano wzrost eksportu mięsa drobiowego, będącego na czele listy najczęściej eksportowanych z Polski produktów rolno-spożywczych.

Eksport mięsa i jego przetworów
W tym przypadku nastąpiła zwyżka wartości wywozu z 792 mln EUR do 1183 mln EUR w okresie I-IV 2022 roku, czyli o 49%. Natomiast ilościowo w tym samym okresie sprzedaż za granicę była niższa o 0,2% i wyniosła 483 tys. ton.

W przypadku mięsa wieprzowego w okresie I-IV 2022 roku nastąpił spadek wartości wysyłki mięsa wieprzowego z 256 mln EUR do 244 mln EUR, a więc o 4,6%. Ilościowo sprzedaż za granicę była mniejsza o ponad 16% i wyniosła 118 tys. ton.

W okresie styczeń – kwiecień 2022 roku zwiększyła się wartość eksportu mięsa wołowego z 445,4 mln EUR do 660,4 mln EUR, tj. o 48,3%. Ilościowo sprzedaż za granicę była mniejsza o 0,2% i wyniosła 119,0 tys. ton.

W przypadku mięsa przetworzonego, czyli wieprzowego, wołowego, drobiowego, nastąpił wzrost wartości eksportu z 361 mln EUR do 466 mln EUR, a zatem o 29%. Ilościowo, sprzedaż za granicę była wyższa o 15,9% i wyniosła 124 tys. ton.


Tagi:
źródło: