Rynek mięsa w Polsce (08-14.09.2014)

Prezentujemy cotygodniowe podsumowanie rynku mięsa w Polsce w dniach od 7 do 14 września 2014 roku, przygotowane przez Agencję Rynku Rolnego.

Rynek mięsa w Polsce (08-14.09.2014)

Pogłowie trzody chlewnej

Na początku czerwca 2014 r. (według danych GUS opublikowanych 15.09.2014 r.) pogłowie trzody chlewnej w Polsce liczyło 11,7 mln sztuk, a więc to o 5% więcej niż przed rokiem. Najbardziej, bo o prawie 8% zwiększyła się liczba tuczników. Pogłowie warchlaków i prosiąt wzrosło o około 4%, a loch prośnych o 3%. Ponad 35% krajowego pogłowia świń było utrzymywane w woj. wielkopolskim.

Pogłowie bydła

W czerwcu 2014 roku krajowe pogłowie bydła wyniosło 5,9 mln sztuk i było o 1% większe niż przed rokiem. Zwiększyła się populacja wszystkich grup bydła z wykluczeniem krów. Liczba cieląt osiągnęła granicę 1,6 mln sztuk, tj. o 1,4% więcej niż rok wcześniej, a młodego bydła w wieku 1–2 lat – 1,4 mln sztuk – wzrost o 0,8%.


Ceny skupu żywca

Cena żywca wieprzowego

Jak wynika z danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 08–14.09.2014 r. w Polsce żywiec wieprzowy skupowano przeciętnie po 5,05 zł/kg, a zatem taniej o 1% niż tydzień wcześniej i o 2% niż przed miesiącem. Tym samym za żywiec wieprzowy płacono o 17% mniej niż w analogicznym czasie 2013 r.

Cena żywca wołowego

Według Komisji Europejskiej, średnia unijna cena zakupu trzody chlewnej masy poubojowej schłodzonej klasy E wyniosła 162,44 EUR/100 kg i była mniejsza o 1% niż w poprzednim tygodniu oraz o 16% niż przed rokiem. Krajowa cena wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się na poziomie 159,70 EUR/100 kg.

Czytaj dalej na następnej stronie...


Tagi:
źródło: