Rynek mięsa w Polsce (18.03.2018)

Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (18.03.2018)
Ceny zakupu żywca wieprzowego
 
W krajowym skupie, po sześciu tygodniach zwyżek, w dniach 12–18.03.2018 r. zmalały ceny żywca wieprzowego. Zakłady mięsne, objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW za 1 kg trzody chlewnej płaciły 4,65 zł, czyli o 3% mniej niż w poprzednim tygodniu, ale o 4% więcej niż przed miesiącem. W stosunku do notowań sprzed roku żywiec wieprzowy był o 7% tańszy.
 
Spadek cen wieprzowiny, w porównaniu z poprzednim tygodniem, odnotowano też w większości krajów Unii Europejskiej. W dniach 12–18.03.2018 r. za świnie rzeźne klasy E w UE płacono 146,68 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, tj. o 2% mniej niż w poprzednim tygodniu. Żywiec ten był o 4% droższy niż przed miesiącem, ale o 6% tańszy niż przed rokiem. Cena wieprzowiny tej klasy w Polsce wyrażona w walucie unijnej wynosiła 145,51 EUR/100 kg i była większa o 3% niż w Hiszpanii, o 9% niż we Francji i w Holandii, o 11% niż w Danii, ale o 4% mniejsza niż w Niemczech.
 
Ceny zbytu mięsa wieprzowego
 
Cena mięsa wieprzowego uległa zmniejszeniu również w krajowym zbycie. W dniach 12– 18 marca 2018 r. półtusze wieprzowe sprzedawano po 6,85 zł/kg, czyli o 2% taniej niż tydzień wcześniej, ale o 5% drożej niż przed miesiącem. Jednocześnie było to o 4% mniej niż rok wcześniej.
 
Krajowe ceny prosiąt
 
Na krajowych targowiskach w dniach 12–18.03.2018 r. (według danych ZSRIR MRiRW) cena jednego prosięcia wynosiła 187 zł i była ona niższa o 1% niż tydzień wcześniej. Za prosięta płacono więcej o 3% niż przed miesiącem i o 1% niż przed rokiem.

Czytaj dalej na następnej stronie...


Tagi:
źródło: