Rynek mięsa w Polsce (23-29.03.2015)

Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem rynku mięsa w dniach od 23 do 29 marca 2015 roku w Polsce, przygotowanym przez Agencję Rynku Rolnego.

Rynek mięsa w Polsce (23-29.03.2015)

Ceny żywca wieprzowego

Według Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, za żywiec wieprzowy w Polsce w dniach 23–29.03.2015 r. płacono przeciętnie 4,43 zł/kg, czyli więcej o 3% niż w poprzednim tygodniu, ale mniej o 4% niż miesiąc wcześniej i o 10% niż przed rokiem.

 

Jak wynika z danych Komisji Europejskiej, średnia unijna cena zakupu świń rzeźnych w dniach 23–29.03.2015 r. wyniosła 140,91 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej klasy E i była o 1% wyższa niż w poprzednim tygodniu, ale o 10% niższa niż przed rokiem. Cena krajowa żywca tej klasy wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się na poziomie 143,29 EUR/100 kg i była większa niż m.in.: w Belgii, Holandii, Danii, Francji i w Hiszpanii.

Ceny żywca wołowego

Żywiec wołowy w Polsce w czwartym tygodniu marca 2015 r. (według ZSRIR MRiRW) kosztował średnio 6,07 zł/kg, czyli taniej o 2% niż tydzień wcześniej, o 2,5% niż przed miesiącem, ale o 2% drożej niż przed rokiem.

Ceny żywca drobiowego

Przeciętna krajowa cena skupu kurcząt brojlerów w dniach 23–29.03.2015 r. wyniosła 3,51 zł/kg i była o 1% mniejsza niż w poprzednim tygodniu, ale o 2% większa niż miesiąc wcześniej. Jednocześnie kurczęta były o 5% tańsze niż w analogicznym okresie 2014 r.

 

Za indyki płacono średnio 5,95 zł/kg, a zatem więcej o 1,5% niż tydzień wcześniej, o 1% niż przed miesiącem i o 6% niż przed rokiem.

Czytaj dalej na następnej stronie...



Tagi:
źródło: