Rynek mięsa w Polsce (23-29.11.2015)

Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa. Analiza obejmuje okres od 23 do 29 listopada 2015 roku.

Rynek mięsa w Polsce (23-29.11.2015)

Ceny żywca wieprzowego

W dniach 23–29.11.2015 r. zakłady mięsne objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW skupowały żywiec wieprzowy średnio po 3,71 zł/kg, czyli o 3% taniej niż w poprzednim tygodniu. Jednocześnie żywiec ten kosztował mniej o 14% niż miesiąc i rok wcześniej.
 
Według z danymi  Komisji Europejskiej, unijna cena zakupu świń rzeźnych klasy E wyniosła 127,37 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej i była niższa o 3% niż tydzień wcześniej oraz o 9% niż przed rokiem. Obniżki cen w odniesieniu do poprzedniego tygodniem zaobserwowano w 22 państwach UE.
 
Krajowa cena żywca wieprzowego tej klasy wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się w granicy 117,02 EUR/100 kg. Mniejsze niż w Polsce ceny świń rzeźnych odnotowano w Holandii po 107,43 EUR/100 kg i w Belgii  po 108 EUR/100 kg.
 
Ceny żywca wołowego
 
Żywiec wołowy kupowano w kraju po 6,06 zł/kg w odniesieniu do 6,05 zł/kg w poprzednim tygodniu. Żywiec ten był droższy o 1% niż przed miesiącem i o 7% niż rok wcześniej.
 
Ceny żywca drobiowego
 
Kurczęta brojlery krajowe zakłady drobiarskie skupowały po 3,25 zł/kg, a zatem to o taniej 2% niż tydzień wcześniej oraz o 6% niż przed miesiącem i niż rok wcześniej.
 
Cena skupu indyków wyniosła 5,80 zł/kg i była o 1% mniejsza niż w poprzednim tygodniu, ale  o 0,01 zł/kg wyższa niż przed miesiącem. Jednocześnie indyki były o 2% tańsze niż przed rokiem.
 

Czytaj dalej na następnej stronie...


Tagi:
źródło: