Rynek mięsa w Polsce (26.10-1.11.2015)

Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa. Analiza obejmuje okres od 26 października do 1 listopada 2015 roku.

Rynek mięsa w Polsce (26.10-1.11.2015)

Ceny żywca wieprzowego


W dniach 26.10 –1.11.2015 r. średnia cena płacona za trzodę chlewną przez  zakłady mięsne objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW wynosiła 4,32 zł/kg, czyli to o 1,5% mniej niż tydzień wcześniej. Ten gatunek żywca był również tańszy o 3% niż przed miesiącem i o 6% niż przed rokiem.
 
Cena zakupu świń rzeźnych w UE (według Komisji Europejskiej) ukształtowała się w granicy 140,13 EUR za 100 kg masy poubojowej schłodzonej klasy E i była mniejsza o 1% niż w poprzednim tygodniu, o 2,5% niż przed miesiącem oraz o 1% niż rok wcześniej. W Polsce za żywiec wieprzowy tej klasy w przeliczeniu na walutę unijną płacono 134,70 EUR/100 kg. Było to więcej niż: w Holandii, Belgii, Danii, Hiszpanii, we Francji i w Portugalii.
 

Ceny żywca wołowego
 

Rosną z kolei ceny bydła. W ostatnim tygodniu października br. w kraju za żywiec wołowy dostawcy (według ZSRIR MRiRW) otrzymywali przeciętnie 6,02 zł/kg w stosunku do 5,97 zł/kg tydzień wcześniej. Jednocześnie cena bydła była większa o 1% niż przed miesiącem i o 10% niż w analogicznym okresie 2014 r.
 
Unijna cena bydła (według KE) wyniosła 382,03 EUR/100 kg i była wyższa o 0,3% niż w poprzednim tygodniu, o 1% niż w końcu września i o 4% niż rok wcześniej.
 

Ceny żywca drobiowego
 

Kurczęta brojlery krajowe zakłady drobiarskie w ostatnim tygodniu października 2015 r. skupowały średnio po 3,46 zł/kg względem 3,47 zł/kg w poprzednim tygodniu oraz przed miesiącem i przed rokiem.
 
Od dwóch tygodni nieznaczna zniżka cen obserwowana jest w skupie indyków. W dniach 26.10  - 1.11.2015 r. za indyki płacono 5,79 zł/kg względem 5,80 zł/kg w poprzednim tygodniu i 5,81 zł/kg miesiąc wcześniej. W odniesieniu do cen sprzed roku indyki potaniały o 2%.
 

Czytaj dalej na następnej stronie...



Tagi:
źródło: