Rynek mięsa w Polsce (29.06-05.07.2015)

Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem rynku mięsa w dniach od 29 czerwca do 5 lipca 2015 roku w Polsce, przygotowanym przez Agencję Rynku Rolnego.

Rynek mięsa w Polsce (29.06-05.07.2015)

Ceny żywca wieprzowego

W dniach 29.06 – 5.07.2015 r. zakłady mięsne w Polsce objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW kupowały żywiec wieprzowy średnio po 4,31 zł/kg, a więc taniej o 3% niż w poprzednim tygodniu i o 1% niż miesiąc wcześniej. Cena zakupu trzody chlewnej była o 23% mniejsza od notowanej w analogicznym okresie ubiegłego roku.
 
Spadek cen trzody chlewnej odnotowano w 18 krajach członkowskich. Średnia cena zakupu świń rzeźnych klasy E w UE (zgodnie z informacją Komisji Europejskiej) w dniach 29.06 – 5.07.2015 r. wyniosła 144,19 EUR za 100 kg masy poubojowej schłodzonej i była niższa o 2% niż tydzień wcześniej oraz o 18% niż przed rokiem. Krajowa cena żywca wieprzowego tej klasy w przeliczeniu na walutę unijną ukształtowała się na poziomie 137,48 EUR za 100 kg. Mniej niż w Polsce za świnie rzeźne klasy E płacono tylko w: Belgii, Holandii i Danii.

Ceny żywca wołowego
 

Żywiec wołowy w Polsce na przełomie czerwca i lipca 2015 r. (według danych ZSRIR MRiRW) kupowano średnio po 6,14 zł/kg, a zatem o 2% taniej niż w poprzednim tygodniu i niż przed miesiącem. Ten gatunek żywca kosztował jednak o 4,5% więcej niż w analogicznym okresie 2014 r.

Ceny żywca drobiowego

Zakłady drobiarskie w Polsce w dniach 29.06 – 5.07.2015 r. skupowały kurczęta brojlery średnio po 3,58 zł/kg, czyli o 3% taniej niż w poprzednim tygodniu, ale o 2% drożej niż przed miesiącem.
 
Za indyki płacono przeciętnie 5,76 zł/kg, tj. o 1% mniej niż tydzień wcześniej i niż przed miesiącem. W odniesieniu do cen sprzed roku ceny skupu kurcząt zmalały o 7%, a indyków – o 2%.

Czytaj dalej na następnej stronie...


Tagi:
źródło: