Rynek mięsa w Polsce (3.01.2016)

Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa. Analiza obejmuje okres od 21 grudnia 2015 roku do 3 stycznia 2016 roku.

Rynek mięsa w Polsce (3.01.2016)

Ceny żywca wieprzowego

W okresie 21.12.2015 – 3.01.2016 zakłady mięsne objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW za żywiec wieprzowy uzyskiwano 3,86 zł/kg, czyli to o 1% mniej niż w dniach 14–20.12.2015 r. Jednocześnie żywiec wieprzowy kosztował o 4% więcej niż w końcu listopada, ale o 5,5% mniej niż przed rokiem.
 
Według Komisji Europejskiej, w UE cena zakupu świń rzeźnych w okresie 28.12.2015 – 3.01.2016 ukształtowała się w granicy 126,10 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej klasy E i była mniejsza o 0,3% niż w poprzednim tygodniu oraz o 5% niż rok wcześniej. Krajowa cena żywca tej klasy w przeliczeniu na walutę  unijną wyniosła 120,67 EUR/100 kg. Niższe ceny niż w Polsce obserwowano w Belgii, Holandii, Francji, Portugalii i Hiszpanii.

Ceny żywca wołowego

Żywiec wołowy w naszym kraju w dniach 21.12.2015 – 3.01.2016 (zgodnie z danymi ZSRIR MRiRW) kupowano po 6,26 zł/kg, a więc o 3% drożej niż w poprzednim notowaniu i niż w ostatnim tygodniu listopada 2015 r. Jednocześnie ceny zakupu bydła były o 2% większe niż na przełomie 2014/2015.

 Ceny żywca drobiowego

Krajowa cena skupu kurcząt brojlerów wyniosła 3,22 zł/kg i była o 3% wyższa niż w poprzednim notowaniu, ale o 1% niższa niż w końcu listopada 2015 r.
 
Za indyki zakłady drobiarskie płaciły 5,82 zł/kg, a zatem o 0,01 zł/kg więcej niż w poprzednim notowaniu i o 0,02 zł/kg niż w ostatnim tygodniu listopada 2015 r. W porównaniu z notowaniami sprzed roku kurczęta były tańsze o 5,5%, a indyki o 2%.
 

Czytaj dalej na następnej stronie...


Tagi:
źródło: